iniciativa empresarial
Una 'start-up' catalana inicia a Andorra dos programes pilot
Onalabs crea una filial al país per aplicar la bioenginyeria sensòria dels seus dispositius digitals no invasius a la salut i a l’esport
Onalabs Inno-Hub, una start-up biotecnològica catalana que transforma la pell en una plataforma de dades, fa una passa més en el seu creixement i internacionalització amb la creació de la filial andorrana Onalabs-AD Digital Health. A través d’ella, i gràcies al suport d’Andorra Recerca + Innovació (ARI), iniciarà de manera immediata dos programes pilot al Principat, adreçats als àmbits esportiu i de la salut. L’empresa va informar ahir de l’inici dels dos pilots a través d’un comunicat de premsa enviat als mitjans.
Els dos pilots s’engegaran simultàniament i es desenvoluparan al llarg del primer trimestre del 2023. En el primer dels pilots, que s’impulsa conjuntament amb el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i el doctor Efrem Gómez, cap del departament d’Angiologia i Cirurgia Vascular d’aquest centre sanitari, el dispositiu Ona Vital farà un seguiment en temps real del postoperatori de pacients amb patologies vasculars.
Per al segon pilot, Onalabs i el Clúster de l’Esport d’Andorra han dissenyat el programa adreçat al món de l’esport amb l’objectiu que atletes, clubs, federacions i el Centre de Tecnificació Esportiva d’Ordino puguin usar les diferents funcionalitats i aplicacions del dispositiu Ona Sport. La finalitat és obtenir paràmetres que millorin el rendiment dels esportistes i prevenir també possibles futures lesions.
Els dispositius de salut que desenvolupa Onalabs són summament rigorosos pel que fa als paràmetres físics i químics que obtenen a través de la pell dels seus usuaris, però també són no invasius, confortables i assequibles, fet que suposa un estalvi pels diferents sistemes de salut.
Ona Vital monitoritza en temps real constants vitals com ara la freqüència cardíaca, la saturació d’oxigen, la temperatura o l’activitat física del pacient. En format wearable, el dispositiu manté els seus sensors en contacte permanent amb la pell de la persona. Està connectat a través de bluetooth al mòbil o a la tauleta de l’usuari, però també als sistemes de gestió dels centres sanitaris, sociosanitaris o empreses d’atenció domiciliària.
Ona Sport, per la seva banda, proporciona als esportistes dades sobre la seva sudoració, la pèrdua iònica, el ritme cardíac i el nivell de lactat, informació imprescindible per a la millora del rendiment i la prevenció de lesions.