REPORTATGE
Tortell per a tothom
Les ganes de celebració s’han traduït en un augment d’encàrrecs de la coca de Reis, que avui endolcirà totes les taules.
En èpoques nadalenques, el millor màrqueting és el de la tradició. A cap taula hi faltarà avui un bon tortell de Reis per endolcir el dia. De pasta fullada o un brioix ben molsut. Verge o farcit amb massapà, nata, tufa o crema pastissera, i guarnit amb fruita confitada, pinyons o sucre llustre. N’hi ha per a tots els gustos. “El típic i tòpic és el tortell de brioix farcit de massapà i amb fruita confitada”, va explica la Maria Puigvert, responsable de marca de la pastisseria Sauleda, neta i filla de pastissers. Això sí, el que no pot faltar mai és la faba i el rei amagats a l’interior.
Aquest any, les ganes de reunió i celebració amb la família es noten. “Estem tenint més encàrrecs que l’any passat”, assenyala Puigvert. “La gent té ganes de celebrar”, assegura, mentre observa que, al cap i a la fi, “el menjar ens vincula a tots a recollir-nos a taula i compartir, és com un ritual”. Tanmateix, la tendència, apunta, és que el tortell petit cada cop té més sortida.
Ahir al matí, la propietària de la pastisseria Granja Reina, Maria Helena Machado, indicava que el seu establiment ja superava els 150 encàrrecs. Així mateix, en Tiago, flequer i pastisser del forn Xamba de l’Aldosa, relatava que cada any superen les comandes i ahir al matí ja n’havia fet més de 320.
EL TORTELL, MÉS CAR
Ara bé, enguany, a qui li toqui la faba haurà de desembuxacar més de l’habitual. L’encariment d’aliments bàsics com els ous i la farina, així com del transport, ha obligat els pastissers a apujar el preu del tortell de Reis. “Em sap greu, però hem incrementat el preu un euro i mig”, apuntava Machado, mentre que en Tiago recordava que “l’any passat, la farina va pujar sis vegades”, i que, per això, enguany el seu tortell és uns dos euros més car. Això sí, els pastissers prefereixen pujar una miqueta el preu però poder mantenir la qualitat. “Intentem que cada peça que utilitzem proporcioni un producte de la màxima qualitat, per no perdre valor”, posava en relleu Puigvert.