finances
Proveïdors de Govern estan al límit pels impagaments
Els impagaments de Govern tensen la tresoreria d’algunes empreses que acumulen factures per valor de més de 200.000 euros
Els impagaments del Govern amb els seus proveïdors estan generant una situació límit per a algunes d’aquestes empreses que no poden suportar la pressió a la seva tresoreria. “Hem anat tirant d’estalvis, meus i del meu marit, però arriba a un punt que no penso posar ni un euro més de la meva butxaca per uns serveis fets i que no em paguen”, va assegurar ahir Rosario Rodríguez –tothom la coneix com a Xaro– propietària d’una empresa que ofereix serveis de neteja i treball temporal que s’encarrega del transport escolar. L’empresària, que també té altres societats, assegura que l’administració li deu més de 200.000 euros en factures pendents de serveis ja fets. Una situació que va començar el juliol i que s’ha allargat fins al mes de desembre. “Dijous a la tarda vam cobrar una petita part però és una vergonya perquè els meus treballadors no han pogut cobrar el desembre”, explica la directiva, que apunta que l’ingrés de dijous a mig matí va ser d’uns 25.000 euros. Un pagament que va permetre desbloquejar les nòmines de 78 empleats (alguns dels quals no rebran els diners fins dimarts vinent pels terminis de les transferències), dels 180 treballadors afectats per la falta d’efectiu.
Rodríguez va asseverar que la situació està portant al límit la tresoreria de la companyia, que ja ha hagut de demanar diverses pòlisses de crèdit per anar pagant les darreres nòmines. “La CASS està pendent de pagar, fa uns dies vaig signar un fraccionament de més d’11.000 euros només de recàrrec; ens han retornat rebuts del lloguer del despatx i d’altres”, va afirmar la titular de la societat, que alerta dels problemes que es podrien generar en el transport escolar la setmana vinent perquè no sap si els treballadors es presentaran dilluns a treballar davant dels impagaments. “El sou és una de les grans motivacions que tenim tots i més en època de Nadal, que s’han de comprar els regals”, va afirmar Rodríguez en relació al posicionament d’alguns empleats.
RECLAMACIÓ ACTIVA
L’empresària explica que han insistit per activa i per passiva a l’administració el pagament de les factures. “Hem trucat dia i nit des de ja fa setmanes però sempre ens diuen que la persona que ho porta està de vacances, que s’està intentant solucionar, però al final ningú hi posen remei”, va criticar Xaro. A més, la directiva assegura que sempre, abans de presentar la factura per al seu pagament, validen amb els ministeris corresponents que tota la informació estigui correcte per evitar així possibles complicacions. “Hi ha factures que vam presentar el setembre al ministeri, ens les van validar i després el mes de desembre ens les van retornar perquè sobraven 70 euros”, explica Rodríguez, que ja va tenir problemes amb l’administració l’any 2006 o 2007, si bé en aquella ocasió els impagaments no es van allargar durant tants mesos. “En aquella ocasió eren projectes molt grans i quan hi havia un problema es buscaven solucions, ara tenim factures del juliol que estan sense pagar”, recrimina.
Davant d’aquesta situació, l’empresària assegura que necessita que es desbloquegin els pagaments de les factures endarrerides i, al mateix temps, demana als seus treballadors comprensió perquè afirma que el problema és que “la feina s’ha fet però no s’ha pagat”.
IMPAGAMENTS PER VALOR DE 12 MILIONS D'EUROS AL MES DE MAIG
La situació dels impagaments a proveïdors ja va ser una problemàtica que Govern va haver d’abordar de manera pública el passat mes de maig. En aquella ocasió, el ministre de Finances, Eric Jover, va reconèixer que l’administració tenia impagaments per valor d’11,8 milions d’euros. “M’agradaria demanar disculpes en nom propi i del Govern als nostres proveïdors”, va afirmar el ministre en resposta a la pregunta formulada pel president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, durant una sessió al Consell General. Segons Jover, “els endarreriments s’han produït arran del canvi del sistema informàtic que s’ha instaurat al Govern”. En aquella ocasió, el ministre va assegurar en seu parlamentària que “Govern assumirà les responsabilitats dels retards, però l’esperit de la llei de morositat fa referència a quan s’està generant un problema de tresoreria i no és el cas”. Si bé Jover va reconèixer en aquella sessió del Consell General que “estic convençut que hi ha proveïdors als quals els hem provocat un menyscapte i assumirem els interessos que toqui”.