la comercialització continuarà als bars
Els cupons de l'ONCE, per a accions socials
El CRAJ creu que la xarxa de comercialització més atractiva i factible és l’actual, la dels bars on ja es venen actualment
Després de tres anys de negociacions, el Consell Regulador Andorrà del Joc (CRAJ) confia a tancar en breu els convenis que regulin la comercialització de les loteries catalanes i els cupons de l’ONCE (l’organització de cecs espanyols). Totes dues modalitats havien quedat una mica aparcades a l’espera de tancar abans un acord -que ha necessitat molts anys per veure la llum- amb la Selae (loteries i apostes de l’Estat espanyol) i deixar, d’aquesta manera, l’alegalitat com es trobavael negoci de les loteries espanyoles que ara es venen d’una manera autoritzada a Andorra.
Els convenis amb l’ONCE i Loteries de Catalunya serà similar, i només canviaran els distribuïdors de les loteries. Els percentatges seran els mateixos que amb les espanyoles: Andorra ingressarà fins al 15% de les vendes fetes al país, percentatge que un cop descomptat el 5,5% en concepte d’impostos queda establert en el 9,5%.
Des del CRAJ es va precisar que en els productes de l’ONCE no hi haurà beneficis per a l’Estat i que tots els diners seran destinats a causes socials. És a dir que del total de vendes, el 9,5% servirà per a temes socials o associacions de caràcter benèfic. Encara que no s’ha descartat del tot, es veu bastant complicat que alguna associació disposi de la logística necessària per fer-se càrrec de les vendes. Segons la informació de què disposa el CRAJ, els anomenats Rascas de l’ONCE són els més populars, mentre que el tradicional cupó diari no té la mateixa implantació.
“Quant als punts de vendes, encara no hi ha res definit”, asseguren fonts dels CRAJ, que ja ha temptejat algunes associacions per verificar si disposen de l’estructura necessària. Una de les opcions és combinar les típiques casetes de venda que es veuen a Espanya amb una xarxa comercial, que seguirien, com ara, en mans dels bars. El CRAJ creu que són un bon aparador i que difícilment es podrà trobar un distribuïdor que arribi a tanta gent.
El CRAJ prefereix no fixar una data aproximada de quan es podria tancar els dos acords, però no amaga que li agradaria que fos abans de les eleccions, ja que tota la feina s’ha fet durant aquest mandat.
La cooperació amb l’ONCE no es limita només al joc. El ministeri d’Afers Socials i el grup social de l’organització han treballat conjuntament per seguir fent els tallers sobre com les administracions públiques hem de treballar per poder fer uns edictes i concursos públics que siguin en condicions d’igualtat, però accessibles a totes les persones amb discapacitat amb l’objectiu d’arribar a les quotes marcades de contractació dins l’administració.
Altres àmbits en què es treballa són, segons la ministra Judith Pallarés, el desenvolupament de polítiques públiques i altres tallers d’accessibilitat amb temes com, per exemple, la digitalització de l’administració.
En un comunicat, l’ONCE anunciava dimarts que continua “innovant i oferint als clients el que demanen. És el cas de Flash 500. El seu èxit de comercialització els primers mesos del 2022 convida a tornar-lo a oferir a partir del proper 4 de gener. El seu preu baixa de 2 a 1 euro”.
CLAUS
1. Funcionament sense estar regulat
Durant anys les administracions de loteries que funcionen a Andorra ho feien de manera alegal, és a dir, amb la tolerància espanyola i l’andorrana.
2. Una legislació específica per al sector del joc
Per legalitzar la venda de loteries va ser necessari fer una legislació que abastés altres modalitats de joc, com les apostes i les escurabutxaques.
3. Tancar acords amb els altres organismes
Tancat l’acord amb la Selae, ara queden les loteries de l’ONC, catalana i francesa, amb una implantació molt més petita entre els residents andorrans.
EL REGLAMENT PER ALS OPERADORS
El Govern va aprovar el reglament que regula diverses llicències de la Llei dels jocs d’atzar de l'any 2014. El text permet regular aquelles que s’atorguen amb classe C i C@, que s’atorguen als operadors de joc històrics que han signat un conveni amb el CRAJ, com per exemple la Selae, l’ONCE, Loteries de Catalunya i Française des Jeux. Així, el document també va permetre desenvolupar el conveni ratificat entre el CRAJ i la Selae per regular la comercialització al Principat dels jocs d’atzar.