Una desena de lleis per desbloquejar la data de les eleccions

Queden per aprovar 10 projectes de llei, 3 proposicions i 5 tractats internacionals

Una sessió del Consell General.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Consell General comença el 2023 amb deures pedents. Si a mitjans de setembre el parlament tenia pendent desbloquejar una vintena de lleis abans que el cap de Govern pogués convocar les eleccions, amb el nou any el marcador encara mostra tretza lleis en tràmit parlamentari. D’aquestes, un total de deu són projectes de llei i tres són proposicions de llei. A tot això, també caldria sumar-li cinc propostes de ratificació o d’adhesió a convenis internacionals, com l’acord amb el Banc Europeu d’Inversions, dos ratificacions de CDI –amb Mònaco i República Txeca– o la ratificació del conveni d’Oviedo.

Un llistat de textos que l’executiu considera “essencials” abans de convocar la ciutadania a les urnes, com ha reiterat en diverses ocasions el cap de Govern, Xavier Espot. De fet, en les darreres setmanes la intenció del líder de l’executiu és estirar al màxim possible una legislatura que, ara fa uns mesos, semblava estar en el tram final, però que encara es podria allargar fins al juny.

Entre els diferents textos que han de rebre el vist-i-plau del legislatiu, el més destacat és el del pressupost del 2023, que s’hauria d’aprovar a finals de gener. Tanmateix, també hauran de passar pel consell general les mesures per als treballadors autònoms, la reforma de la llei que ha de permetre reduir dràsticament els terminis de la inversió estrangera o el projecte de llei de mesures per a la reforma de la imposició directe, que ha d’aconseguir que totes les empreses amb beneficis tributin un mínim del 3% en concepte d’Impost de Societats. A més, també queden pendents els projectes de llei de la professió de traductor i intèrpret, el projecte de llei d’auditoria de comptes, el d’avaluació de projectes ambientals i el de modificació de la Llei de l’exercici de la professió d’advocat i del Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra

D’altra banda, també caldrà aprovar textos polèmics, com ara el que regula la recerca en l’àmbit de la salut i la biomedicina (per donar cobertura a Grífols) o la llei que regularà els increments de sous i de lloguers de manera obligatòria al sector privat i que han de permetre fer front a la pèrdua del poder adquisitiu de la ciutadania. En relació a les proposicions de llei, encara queden pendents de ser aprovades la que va ser presentada de forma conjunta pels set comuns en relació als agents de circulació, el text que regularà les iniciatives legislatives populars i la presentada recentment per modificar la Llei de taxes de l’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior d’Andorra, que ja ha rebut el criteri favorable de Govern.

tracking