marxa del ministre
Una peça clau de DA
Militant de Demòcrates des de fa una dècada i una figura important del partit i del Govern, posa el punt final a l’etapa ministerial per l’escàndol tributari.
Deu anys militant a Demòcrates per Andorra i un dels pesos pesants del partit i del Govern va posar ahir el punt final a la seva etapa ministerial. Eric Jover va néixer el 1977 a Escaldes-Engordany, va començar des dels fonaments del partit, a la secció jove de la formació, i ha exercit diversos càrrecs electes i també dins de l’organigrama de DA. Va ser director de l’Agència de la Qualitat de l’Ensenyament Superior d’Andorra, director de l’Observatori de la Sostenibilitat i membre de la Societat Andorrana de Ciències. El 2015 va assumir la secretaria general del partit, el 2017 en va ser president i actualment n’era el representant del Govern. Doctorat en Química per la Universitat de Barcelona, va liderar la cartera d’Educació la legislatura passada amb Toni Martí de cap de Govern i amb l’entrada de Xavier Espot al capdavant de l’executiu, Jover va encapçalar un dels ministeris més importants, el de Finances, sent també designat com a portaveu del Govern. Demà, però, ja no serà la cara visible de l’equip d’Espot, paper que assumirà a partir d’ara el seu successor, el secretari d’Estat de transició digital i projectes estratègics, César Marquina.
L’etapa política de Jover va prendre embranzida quan va ser designat ministre d’Educació i Ensenyament Superior. Com a responsable de la cartera, en la segona legislatura de Martí, es va focalitzar especialment a reduir el nombre d’eventuals, que en aquell moment significava pràcticament un 20% del total de docents. El salt polític més important, que el va situar com a mà dreta d’Espot, es va produir ara fa gairebé quatre anys, quan l’actual cap de Govern li va confiar la cartera de Finances. Ell mateix ahir va voler posar èmfasi en la feina feta durant aquests darrers quatre anys, posant especial atenció a la gestió del deute feta durant la pandèmia, que el va posar al focus mediàtic, al costat de l’aleshores ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, amb compareixences públiques setmanals en un dels pitjors moments viscuts al país. Tampoc va oblidar destacar altres fites assolides com l’entrada a l’FMI, al Banc Europeu d’Inversions o el projecte del casino. Es perdrà, a la recta final de la seva segona legislatura, una de les cites més rellevants per al Govern i específicament del seu ministeri: el debat sobre el pressupost per a aquest any que, un cop aprovat, possiblement donarà el tret final al mandat del primer Govern tripartit.
La seva trajectòria acaba no sense crítiques. L’obertura d’un expedient de l’Agència Tributària a una empresa administrada pel ministre per no liquidar l’impost de societats des del 2019 va provocar ahir la sortida de Jover en menys de 24 hores des de l’esclat de la notícia. Mentre els oponents van criticar fortament els fets, els taronges van tancar files exaltant el pas al costat fet pel ministre. El president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, va afirmar ahir que és “un dels millors ministres de Finances que ha tingut el país”, i va destacar que “s’ha dedicat en cos i ànima a l’administració pública”. Enseñat, que el va considerar un amic més enllà del vincle polític que els uneix, el va qualificar de “tècnicament i políticament molt bo” i va lamentar perdre de l’equip governamental “una bona persona”.
DA LLOA LA FEINA DE JOVER I EL PS HI CARREGA EN CONTRA
“Tots ens equivoquem i ell no ho ha fet per guanyar més diners, sinó perquè s’ha centrat en la gestió com a ministre.” Així va descriure ahir la situació el president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, després que Eric Jover i el cap de Govern compareguessin per anunciar la dimissió del ministre. “L’honora molt fer aquest pas”, va considerar Enseñat, que va afirmar que ha portat la responsabilitat que tenia com a polític “fins a l’extrem”, i això va provocar que descuidés els seus negocis personals. “El problema sorgeix perquè s’ha dedicat en cos i ànima a l’administració pública i ha descuidat altres coses”, va apuntar el conseller demòcrata, que va lloar la feina que ha fet Jover durant aquests quatre anys al capdavant del ministeri de Finances. Una opinió no compartida pel principal partit de l’oposició. Els socialdemòcrates van entendre que la dimissió de l’escaldenc era “inevitable” després de la notícia sobre l’escàndol tributari. El president del PS, Pere López, també va opinar sobre el nomenament de César Marquina com a substitut de Jover i va considerar que és un canvi “amb calçador” i que a aquestes alçades de la legislatura “no s’entén”. Des del PS també van assegurar que Espot sabia des de feia mesos la situació irregular del ministre i per això darrerament els dos polítics s’havien distanciat. Tot plegat fa encara més evident, per als socialdemòcrates, que les eleccions s’han de convocar com abans millor. D’altra banda, des de Liberals, partit que també forma part del Govern, van celebrar, en boca del seu president, Josep Maria Cabanes, que “expedients com el que hem conegut avui, afectin qui afectin, es resolguin de manera adequada fruit de la bona feina de la nostra administració i en concret del departament de Tributs. Els càrrecs públics han de ser els primers a donar exemple, sense excepcions”. Terceravia i Acció no van fer declaracions.