darrer tram de la legislatura
Compte enrere
El Consell General preveu que totes les lleis que hi ha pendents estiguin aprovades el 31 de gener
El calendari electoral comença a prendre forma tot i que l’únic que té la potestat per decidir quan serà la cita a les urnes, el cap de Govern, encara no n’ha anunciat el dia. El treball que resta pendent al Consell General, però, ja s’ha repartit en les tres sessions previstes per a aquest mes: una el dia 19, una el dia 30 i l’última el darrer dia del mes. En total, 25 textos, entre lleis i convenis que donaran per finalitzada la legislatura. Quedarà fora la llei d’inversió estrangera per falta de temps. El cap de Govern, Xavier Espot, encara no ha avançat quina serà la data exacta dels comicis però sempre ha defensat que els convocaria quan s’aprovessin les principals lleis que hi havia a tràmit. Tenint en compte aquesta premissa i amb el calendari del Consell a la mà, la dissolució del parlament se situaria a principi de febrer. Les eleccions s’han de celebrar entre 30 i 40 dies hàbils després de la dissolució, que situa la cita a les urnes entre final de març i principi d’abril. En concret, la data que ara per ara sembla més factible és el 26 de març, segons diverses fonts. Aquesta previsió faria que el dia de la Constitució se celebrés en plena campanya electoral però s’evitaria que els comicis coincidissin amb Setmana Santa.
L’última paraula, però, la té el líder de l’executiu, que ahir no va assistir a la darrera junta de presidents de la legislatura i que encara no hauria notificat quina és la seva intenció. En tot cas, la reunió d’ahir va servir per ordenar totes les iniciatives i distribuir-les en els tres dies designats de gener per dur a terme les sessions parlamentàries, que s’esperen denses. En concret, per a dijous 19 es preveu que s’aprovin fins a nou textos, entre els quals la reforma fiscal; el projecte de llei de recerca en l’àmbit de la salut i la biomedicina que ha de servir de paraigua legislatiu per a l’arribada de Grifols, i la llei de mesures urgents per a la millora del poder adquisitiu de la ciutadania, que permetrà l’increment salarial al sector privat i la limitació de l’augment dels contractes de lloguer vigents i prorrogats.
En la sessió parlamentària de dilluns 30 es preveu que s’aprovin vuit textos, entre els quals destaca la llei reguladora de la legislativa popular per fomentar la participació de la ciutadania; la llei dels agents de circulació comunals, presentada pels set comuns; la llei de mesures per al treballador per compte propi, que assimila el col·lectiu als assalariats en alguns drets i obligacions, i la llei de la persona i de la família, que permetrà que totes les unions de parelles es denominin matrimoni, sense distincions.
La darrera sessió parlamentària de la legislatura se celebrarà el dia 31. Malgrat que inicialment s’havia parlat de la possibilitat d’habilitar un dia de febrer, finalment s’ha decidit que es pot encabir tot al gener. En l’última sessió s’aprovarà el pressupost a part d’altres textos com, per exemple, dos convenis de no doble imposició, un amb la República Txeca i un amb Mònaco.
En tot cas, la distribució de les lleis pendents que la junta de presidents va pactar ahir posa el punt final a la feina legislativa el 31 de gener. El calendari del Consell General passa la pilota a Espot, que un cop aprovat el pressupost haurà de moure fitxa. Les dates, segons fonts consultades, no disten gaire dels càlculs que s’havien fet, si bé indiquen que els últims esdeveniments, que han provocat la dimissió del ministre de Finances, Eric Jover, han acabat accelerant els tempos. En aquest context i tenint en compte que al febrer ja no hi haurà feina legislativa, les fonts indiquen que no tindria gaire sentit que Espot allargués més la legislatura. La data exacta, però, encara és un misteri.
DIJOUS 19
Proj. de llei d’avaluació ambiental de projectes i de plans i programes.
Reforma fiscal.
Proj. de llei de la recerca en l’àmbit de la salut i la biomedicina.
Proj. de llei de mesures urgents per a la millora del poder adquisitiu.
Declaració d’alienabilitat del terreny del Govern a la plana del Babot d’Ordino.
Presa en consideració de la prop. de llei de taxes de l’AQUA.
Proj. de llei de creació del Col·legi Oficial de Traductors i Intèrprets.
Ratificació del Conveni d’Oviedo.
Designació d’un membre a la comissió executiva de l’Institut de les Dones.
DILLUNS 30
Prop. de llei reguladora de la iniciativa legislativa popular.
Informe anual del Raonador.
Proj. de llei de modificació dels agents de circulació.
Proj. de llei de modificació de la professió d’advocat.
Proj. de llei de mesures per al treballador per compte propi.
Proj. de llei d’auditoria de comptes.
Proposta d’acord sobre el marc regulador del procés de constitució d’una societat i de la inversió estrangera.
Prop. de llei qualificada de modificació de la persona i de la família.
DIMARTS 31
Proj. de llei del pressupost.
Proposta d’aprovació per a l’adopció de reglaments tècnics de l’ONU aplicables a vehicles de rodes.
Conveni de no doble imposició amb la República Txeca.
Conveni de no doble imposició amb Mònaco.
Ratificació de l’acord amb el Banc Europeu d’Inversions.
Elecció d’un membre de la comissió permanent.
Informe de la delegació del Consell General a l’assemblea parlamentària del Consell d’Europa.
Informe de la delegació del Consell General a l’OSCE.