Pla Nacional de Residus

La recollida dels residus orgànics es generalitzarà a partir del 2024

La primera acció plantejada és oferir el servei a tots els grans productors del país i, més endavant, s'estudiarà com ampliar-ho a la ciutadania

Un contenidor d'orgànic a la Seu d'Urgell.Cynthia Sans

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La recollida de la matèria orgànica serà una realitat a partir del 2024. Així ho van confirmar ahir Sílvia Calvó, ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, i Sílvia Ferrer, directora de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, durant la presentació del Pla nacional de residus (PNR) 2035. Tal com va aclarir la ministra, primer hauran de fer un “balanç de les proves pilot” que s’han dut a terme fins ara i, llavors, podran treballar en la implementació de la mesura. Primer, per als grans productors i, més endavant, per a la ciutadania.

La matèria orgànica es va començar a recollir al Principat l’any 2017, però només a prop d’alguns grans productors. Així, un dels objectius que estableix el nou Pla nacional de residus és generalitzar aquesta gestió a tots els grans productors del país i, posteriorment, s'estudiarà posar-ho a disposició de la ciutadania.En aquesta mateixa línia, el Govern planteja de cara al 2025 una millora de la recollida selectiva i la gestió d’envasos, paper i cartró, i vidre, així com una implantació gradual de la recollida del tèxtil.

La finalitat de tot plegat és reduir en un 20% els residus urbans i reciclar-ne el 65% per a l’any 2035. És per això que, a mig camí entre aquestes dues dates –el 2025 i 2035, quan caduca el nou pla– Calvó i Ferrer també van plantejar la possibilitat de disminuir en un 50% el malbaratament alimentari.

ECONOMIA CIRCULAR

El nou Pla nacional de residus s’integra dins de l’Estratègia nacional d’economia circular, i es tracta del segon text que es desenvolupa en relació amb aquesta matèria; el primer data del 2001. “És necessària la transició cap a una economia circular i en aquest context el nou Pla nacional de residus és clau perquè ens autoimposem uns objectius molt ambiciosos”, va citar la ministra. D’aquesta manera, Calvó va remarcar la importància de “treballar conjuntament amb els comuns” i de “sensibilitzar la població per aconseguir una gestió més eficient”.

ELS OBJECTIUS

1. Recollir tèxtil, orgànic i altres residus el 2025

Govern millorarà a partir del 2025 la recollida de matèria orgànica, tèxtil, residus domèstics perillosos, i també millorarà la gestió d’envasos, paper i vidre.

2. Reduir el malbaratament alimentari el 2030

A banda de reduir el desaprofitament d’aliments en un 50%, per al 2030 també es proposa reduir un 15% els residus urbans i reciclar-ne el 60%.

3. Reciclar el 65% dels residus urbans el 2035

El propòsit de totes les estratègies del Pla nacional de residus és finalitzar el 2035 reduint almenys el 20% dels residus urbans i reciclant el 65%.

tracking