la dona va mostrar resistència al desallotjament

Desnonada una parella i la filla per no pagar el lloguer

La policia va desallotjar ahir una parella i la filla adolescent que feia més d’un any que ocupaven un pis al centre de la capital, després que la dona presentés resistència

Una fotografia de la família desnonada feta des d'un mòbil.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La policia va desnonar ahir una família que feia més d’un any que no pagava el lloguer del pis on vivia. Es tracta d’una parella i la filla adolescent que s’allotjaven en un apartament turístic situat en un edifici de l’avinguda Doctor Mitjavila d’Andorra la Vella, que després de la pandèmia es va posar a disposició com a habitatge a través de contractes de lloguer de temporada. La família va entrar al pis el novembre i, després de fer efectiva la primera mensualitat, ja no en va pagar cap més. Amb el desallotjament d’ahir es va culminar un procés judicial que ha durat més d’un any i que no tan sols ha fet perdre diners a la propietat, sinó que també ha portat malestar a l’edifici, segons van declarar al Diari.

L’home, l’únic que figurava al contracte, va signar un lloguer de temporada el novembre del 2021. Tanmateix, només va pagar el primer mes. Després de diversos intents de cobrar, la propietat va decidir finalment presentar una demanda a la Batllia el febrer del 2021 pel valor de l’impagament. La sentència, que es va notificar el setembre del 2021, va fixar el desnonament per al 20 de desembre. I tot i que la causa es va jutjar en rebel·lia –l’interessat mai va comparèixer–, el dia que havia d’abandonar el pis va acudir a la seu de la Justícia per demanar una pròrroga, al·legant que la filla estava malalta. En aquell moment el batlle va acceptar la petició i va fixar l’11 de gener del 2023 com a nova data.

Ahir a primera hora l’inquilí va demanar un segon ajornament però en aquesta ocasió el batlle el va denegar. El desallotjament, que estava previst per a les deu del matí, no es va fer efectiu fins gairebé al migdia. Tot plegat perquè la dona va mostrar resistència al·legant que no tenia constància que havia d’abandonar el pis. Una afirmació que la lletrada de la propietat va desmentir, argumentant que les comunicacions s’havien fet per carta, a través d’edictes al BOPA i que inclús s’havien enganxat a la porta de l’apartament. Finalment, es va donar gairebé dues hores perquè la família recollís alguns dels seus efectes personals i abandonés el pis. La resta d’objectes els va aplegar la propietat, que els ha de consignar a la Batllia.

GENT PROBLEMÀTICA

Més enllà de l’impagament de les rendes, la família va causar molèsties a l’edifici, segons va poder saber aquest rotatiu. La resta d’inquilins de l’immoble s’haurien queixat i, en més d’una ocasió, haurien hagut de trucar a la policia. De fet, el cos de seguretat també hauria intervingut en discussions en el si de la parella, després que un dels dos els hagués alertat. “Hem perdut molts diners, però l’únic que volíem era que marxessin”, van explicar ahir els propietaris. Un cop van poder entrar a l’apartament van observar que “han deixat el pis fet un fàstic: brut, amb mobles trencats, el matalàs s’ha de llançar... hem de refer el pis”.

Diverses fonts van apuntar al Diari que la família s’hauria instal·lat en un altre hotel proper.

CRONOLOGIA

-NOVEMBRE 2021

Contracte

La propietat va signar un contracte de lloguer de temporada. L’home era l’únic que constava en l’acord, però vivia amb la parella i la filla adolescent.

-FEBRER 2022

Demanda

L’home només va pagar el primer mes. Al febrer, la propietat va presentar una demanda a la Batllia.

-SETEMBRE 2022

Sentència

La sentència que dictava el desnonament de la família es va notificar al setembre i la data es va fixar per al 20 de desembre.

-20/12/2022

Pròrroga

Tot i que la causa sencera es va jutjar en rebel·lia, el dia del desnonament l’home va demanar una pròrroga al batlle, al·legant que la filla estava malalta. El desallotjament es va ajornar a l’11 de gener del 2023.

-11/01/2023

Desallotjament

El batlle va denegar una segona pròrroga i es va executar el desnonament, amb resistència de la dona.

RECURS AL DESALLOTJAMENT DE DOS AVIS

La parella de germans Isabel i Antonio Ruiz, de 73 i 72 anys, que viuen al carrer Callaueta d’Andorra la Vella en un petit pis amb l’amenaça de desnonament han presentat, a traves del seu lletrat, Emili Campos, un recurs al Tribunal Superior, tal com va recomanar el Constitucional quan no va admetre el recurs d’empara. L’advocat demana que no s’executi el desnonament i se li permeti fer al·legacions i es queixa que encara no disposa de la demanda d’execució del demandant. Si el TS admet el recurs la resolució podria quedar en suspens o bé “seguir endavant”, va precisar ahir Campos. En aquest cas s’intentarà esgotar el procediment a la sala civil i després plantejar de nou el cas al Superior. Campos comenta que no es poden fer dues demandes pel mateixa cas, però que el batlle les va acumular.

L'edifici del qual es va desallotjar la família.

tracking