resposta de l'executiu pels impagaments

El retard de les factures és de 9 dies de mitjana

En la primera compareixença com a ministre, César Marquina manifesta que des del maig s’ha retallat el volum pendent a un terç

César Marquina, ministre de Finances, instants abans de la roda de premsa.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern està pagant als proveïdors amb un retard mitjà de nou dies, segons el nou ministre de Finances, César Marquina. El successor de Jover va explicar ahir, en la primera compareixença com a portaveu del Govern, que les factures de proveïdors de l’administració s’estan pagant de mitjana a 69 dies, només nou per sobre del límit marcat legalment. “Des del maig s’ha reduït el nombre de factures a una tercera part tant en volum com en import”, va explicar Marquina, que si bé va defensar que el retard no és tant com el que exposen les companyies, sí que va reconèixer que l’executiu no se sent còmode amb la situació. “Encara queden factures per pagar però com a mínim es mostra una línia positiva, deixem-ho així”, va asseverar el nou ministre, que va apuntar que les dades demostren que “no és tan lluny del que serien els terminis de Govern”.

Tanmateix, Marquina va assegurar que la voluntat de l’executiu “és sempre pagar al més aviat possible”, si bé va recordar els problemes en qüestions de personal que han afectat el seu ministeri. “Des del primer moment que es va detectar la situació no s’ha deixat de prendre decisions per intentar resoldre-la”, va assegurar Marquina, que va explicar que “s’han reforçat els departaments en la mesura del possible” amb formacions als responsables del departament de Pressupost perquè aquests coneguin el nou sistema informàtic, un dels causants d’aquest retard en el pagament.

COMPENSACIONS

Amb relació a possibles compensacions pels greuges causats als proveïdors, Marquina va defensar –com ja va anunciar el seu antecessor– que l’executiu estudiarà totes les reclamacions que es puguin presentar. “No hem tingut cap tipus de reclamació, ja no dic aquest any sinó que no consta que hi hagi hagut cap reclamació, però el Govern compensarà les empreses que pertoqui”. En aquest sentit, però, el nou titular de Finances va deixar clar que els casos en qüestió haurien d’estar inscrits en els supòsits marcats per la llei, perquè va apuntar que “hi ha retards que no són exclusivament culpa de l’administració, sinó que també hi ha errors en les factures que fan allargar el procés”.

En la roda de premsa, Marquina també va anunciar de forma oficial el decret de cessament del ministre Jover, així com el seu nomenament, que inclou mantenir les tasques de secretari d’Estat de Transformació Digital i Projectes Estratègics. A més, en relació amb el secretari d’Estat d’Afers Internacionals en matèria de Finances, Marc Ballestà, va assegurar que “en cap cas s’ha posat en discussió” el seu càrrec. En aquest sentit, Marquina va assegurar que Ballestà “no ha tingut en cap cas doble nacionalitat i ha ostentat un càrrec públic”.

APROVADA LA QUOTA PER A NÒMADES DIGITALS

El consell de ministres va aprovar ahir una quota d’immigració per a les noves figures regulades a la Llei d’economia digital com són els nòmades digitals i les persones que formin part dels projectes d’emprenedoria d’economia digital de l’executiu. En total es tracta d’una quota de cent persones, a parts iguals entre les dues tipologies, per un període de 12 mesos. Cal recordar que els nòmades digitals són aquells treballadors que, per la seva tipologia de feina, no necessiten residir al país per treballar-hi.

CONTRACRÒNICA

Primer i últim dia A les cinc i dos minuts de la tarda el nou ministre de Finances, César Marquina, entrava per la porta de la sala de premsa per realitzar la compareixença com a nou ministre portaveu. Puntualitat a la qual els periodistes no sempre estan acostumats. “El cap de Govern em va fer una proposta i no podia fer cap altra cosa que no fos acceptar-la pel bé del projecte i reconeixement a la feina feta del ja exministre”, va explicar ahir Marquina, que no va voler donar detalls de la conversa, si bé sí que va explicar que “he parlat amb l’exministre; la relació és cordial i amigable com ha estat fins ara”, en relació amb Eric Jover. De fet, durant el matí Jover, que va arribar a l’edifici administratiu cap a dos quarts de deu del matí, encara era el titular de la cartera en qüestió. “És d’un dels que sí que ens volíem acomiadar; com de Benazet”, van explicar alguns treballadors de l’edifici governamental, que recordaven el ministre sortint com una “persona sensata i molt treballadora”, si bé acompanyaven els elogis amb la crítica pels fets que van provocar la seva dimissió. “Al matí ha arribat acompanyat i no hem pogut dir-li res”, van explicar els mateixos treballadors, que ja a la tarda sí que van poder adreçar unes dar­reres paraules a Jover. En aquest impàs de temps es va dur a terme el jurament per part del nou ministre. Un acte celebrat al despatx del cap de Govern al qual també va assistir el mateix Eric Jover i Marc Ballestà. Primer dia per a l’un, últim per a l’altre.

tracking