transport de viatgers

Els taxistes volen actualitzar les tarifes amb l'IPC del 7,1%

El sector recorda que fins ara no s’han pogut fer efectives les ajudes per als carburants

El sector del taxi demana una actualització de les tarifes.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació de Taxistes d’Andorra (ATA), la principal que hi ha al sector, ha demanat al Govern l’actualització de les tarifes sobre la base de l’índex de preus de consum (IPC) de l’any 2022, que ha tancat en un 7,1%. Així ho va manifestar ahir el president de l’entitat, Marcio Pereira, que va indicar, però, que encara no han rebut resposta de l’executiu.

El sector considera que l’increment que han experimentat els carburants al llarg dels últims mesos, a conseqüència de la guer­ra d’Ucraïna i la crisi energètica, justifica que s’aprovi la demanda que ha fet l’associació, tot i que en tot cas correspon al Govern prendre la decisió. De fet, no sempre s’acaba aprovant l’increment reclamat des de l’associació, com va succeir l’any passat, quan va ser menor que l’IPC registrat l’any precedent. “De moment no en sabem res perquè no ens han fet cap comunicació”, va indicar Pereira. “La veritat és que tot puja, des de la benzina fins a les peces que necessitem per als recanvis del vehicle”, va emfasitzar el president de l’ATA.

A més, Pereira va recordar també, com un altre argument en favor de l’augment tarifari, el fet que de moment els integrants del col·lectiu no hagin pogut accedir a les ajudes del Govern, tot i que des de l’Administració se’ls hagi assegurat que poden estar “tranquils” perquè finalment s’acabaran materialitzant. En aquest sentit, el nou ministre de Finances i portaveu del Govern des d’ahir mateix, César Marquina, es va referir a aquest tema en ser preguntat pels mitjans de comunicació. Marquina va reconèixer que el procés per fer efectiva aquesta bonificació no tan sols als taxistes, sinó també als transportistes de mercaderies, està sent una mica més lent del que s’havia previst en un primer moment. Tot i així, segons va afirmar el portaveu governamental, la voluntat de l’executiu és retornar de forma íntegra la quantitat que s’hagi de pagar als beneficiaris i va afirmar que, en tot cas, és qüestió de dies o màxim de setmanes perquè aquest tema es pugui resoldre.

Les ajudes per aquest concepte a les activitats més dependents dels hidrocarburs es van anunciar a mitjan novembre i consisteixen en les devolucions parcials dels impostos especials dels hidrocarburs. Així, als imports de la devolució parcial d’aquests impostos se’ls addiciona la devolució dels 0,07 euros/litre establerts a l’article 1 del reglament sobre aquesta matèria. Si fins ara la devolució era com a màxim la corresponent a 3.000 litres per any, amb el canvi aprovat aquesta quantitat és de 8.000 litres.

tracking