METEOROLOGIA

Nevades previstes al vespre i avís taronja al sud del país

Mobilitat decreta fase groga a partir del Serrat, Tarter i Pal i l'accés a França està tancat per a vehicles de gran tonatge

Neu acumulada a la zona de Ràdio Andorra, a EncampFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern recorda que tot i que no hi ha hagut grans precipitacions com s'esperavaaquest migdia, cal seguir atents als missatges i avisos emesos pel Servei Meteorològic per prevenir possibles afectacions. En aquest sentit, indiquen que la nevada es preveu que arribi finalment en les pròximes hores i que es manté l'avís taronja al sud del país.

No obstant, les nevades anunciades han començat a afectar de manera generalitzada tot el Principat des de primera hora del matí. Les precipitacions cauen amb intensitat a les zones altes des de la matinada i l'acumulació de neu està provocant restriccions durant tota la jornada per circular per la xarxa viària que van variant en funció de la intensitat de les nevades. Mobilitat manté activada la fase groga que obliga a transitar amb equipaments des de les cinc de la tarda a la General 2 a el Tarter, a la General 3 al Serrat i a la General 4 a Pal.

La fase groga s'ha activat amb més afectaciópassades les nou del matí per transitar a partir del Tarter, de Llorts i de Pal i ha variat lleugerament d'alçada durant el dia. L'obligació de portar equipaments també s'aplica a l'accés a França per l'RN-22 i en aquest cas els vehicles de més de 19 tones tenen prohibit el pas a territori veí des del Pas de la Casa.

Meteorologia ha informat que les temperatures eren negatives avui al matí a tot el país, amb 10 graus sota zero a Arcalís -1,2 a la Comella.La previsió indicava que les precipitacions s'intensificarien a partir del migdia a tot el territori i que perdurarien fins demà amb acumulacions de 15 centímetres a cotes baixes. Tanmateix, a les zones centrals del Principat gairebé no neva des les onze del matí.

Alerta pel temporal

El departament de Protecció Civil va activar ahir la prealerta per l’avís taronja per neu al sud del país i groc a la resta del territori. Les previsions apuntaven que l’episodi començaria al migdia tot i que està nevant de manera feble des de les nou del matí i el pronòstic és que hi hagi acumulacions de fins a 15 centímetres en 24 hores als fons de vall. Es preveu que una pertorbació atlàntica deixi nevades generalitzades a totes les cotes a partir d’avui al matí, mentre que al migdia s’intensificaran al sud.

Durant la tarda de dimarts i la resta de la setmana les nevades poden continuar, però en aquest cas amb més fred i intensitat a la cara nord del Principat. Per això, el Govern i la resta de departaments implicats recorden les obligacions vinculades a la circulació. Per això, des de Mobilitat es va fer èmfasi en mantenir-se informat durant la jornada d’avui, així com en l’obligatorietat de portar pneumàtics de contacte o equipaments en cas de neu.

D’altra banda, el Govern va anunciar ahir que l’esquí escolar previst per avui ha quedat cancel·lat arran del temporal. Pel que fa al dia de demà, l’evolució del temporal marcarà si es podrà mantenir o no. Així mateix, el ministeri d’Educació va acordar la sortida anticipada dels alumnes de Segona Ensenyança, Batxillerat i Formació Professional. Avançant el retorn del Transport Escolar, es volen evitar col·lapses a la carretera, un cop s’intensifiquin les nevades.

tracking