salut
Font veu sobredimensionat el nombre de directius al SAAS
El ministre considera que la institució “no ha de tenir un tracte de favor” respecte a la resta de la sanitat
El ministre de Salut, Albert Font, considera que el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària, el SAAS, hauria d’estar més supeditat al ministeri de Salut. “Personalment soc partidari que el SAAS, per la seva transcendència, estigui més supeditat al ministeri”, va remarcar el ministre en una entrevista amb el Diari. Així, Font va defensar que ha de ser el ministeri qui “ha de definir la política sanitària del país i el SAAS, que és un ingredient més [de la sanitat], que no l’únic, no ha de tenir un tracte especial davant de la sanitat que no depèn del SAAS”. De fet, Font va reconèixer que l’hospital haurà de fer front a una penúria de metges en un futur pròxim, una problemàtica “que s’està treballant, però s’està fent sota mínims”. El causant d’aquesta situació, segons el ministre, és que “estem amorrats a les problemàtiques diàries, que són moltes i importants, i això fa que no tinguem un personal que pensi en aquests aspectes d’amplificació; es tracta de determinar un espai de l’administració i dels pressupostos per fer-ho”.
Entre d’altres, Font va destacar que cal incrementar els salaris dels treballadors perquè “els sous és el nervi de la guerra”, si bé també va parlar d’aspectes com el desenvolupament de les carreres professionals o les connexions amb altres centres de prestigi o l’accés a dades sanitàries per elaborar projectes de recerca. “Ja podem bordar que si la carrera professional o les comunicacions amb altres centres, que també compten, però al final sempre parlem dels sous”, va sentenciar el ministre.
Menys directius
Un altre dels elements sobre els quals va demanar una reflexió el ministre Font va ser el nombre de directius amb els quals compta el SAAS. “És un vaixell molt gros pel petit país que som; amb el temps s’ha anat dotant de més serveis i li han anat posant obligacions, així com una mena de responsabilitat i governabilitat bis”, va asseverar el successor de Joan Martínez Benazet, que, des del seu punt de vista, “hem anat fent un rebotiment d’aquesta administració que la trobo massa grossa”. De fet, Font va apuntar a una espiral cíclica en la qual “paradoxalment per dirigir la gran quantitat de gent que hi ha (unes 1.200 persones) s’hi posen més persones”, fet que fa créixer l’estructura directiva.
“El nostre país és molt petit, si al riu Valira poses un transatlàntic no podràs fer gaires corbes; s’ha creat una administració que és molt gran i que es fa molt incòmode de gestionar”, va asseverar Font.
EL MINISTRE NO VA DEMANAR EL CESSAMENT DEL DIRECTOR DEL SAAS
Un altre dels elements que va destacar el ministre Font és que en cap cas va demanar el “cap” del director del SAAS, Josep Maria Piqué. Tanmateix, el titular de Salut sí que va reconèixer desavinences amb el directiu sobre com ha de ser el SAAS en un futur. “Sí que hem tingut alguna diferència de punt de vista, però mai sagnants”, va assegurar Font, que va deixar clar que “no tinc cap problema amb el director del SAAS i espero no tenir-lo mai”. De fet, el ministre va aclarir que “la crítica que faig, i que es pensen que és cap al director del SAAS, la tinc amb el concepte del SAAS tal com està ara; he vist com es rebotia fins a arribar a una cosa que és molt difícil de reconduir”, va lamentar el ministre. Així, el ministre va deixar clar que “de cap manera he demanat mai el cessament de Piqué, no soc d’aquest tarannà i tampoc tindria sentit perquè no tinc un substitut i tampoc l’he buscat mai”. A més, Font va recordar que ell va arribar al ministeri “per un any i per tant no em pertoca a mi” proposar noms o canvis d’aquesta mena, tenint en compte, a més, que ara s’està a les portes de les eleccions.