justícia

La querella contra Costa lliga l'escó amb l'augment d'adjudicacions a Inlingua

En el dossier s’explica que amb l’actual Govern s’han incrementat en un 30% les feines que s’han atorgat a l’acedèmia del conseller

Ferran Costa MarimónFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

En la querella que tres acadèmies d’idiomes han entrat a la Batllia contra el conseller general Ferran Costa per presumpte tràfic d’influències, se subratlla que si bé consideren que les adjudicacions públiques a l’empresa Inlingua van començar quan va ocupar l’escó al Consell General (el 2015), aquestes van augmentar un 30% quan es va formar el Govern de coalició i el grup parlamentari liberal (ara transformat en independent) va formar part de la denominada majoria.

Els querellants reclamen que s’investiguin totes les adjudicacions dels diferents ministeris i que s’apliqui l’article 386 del Codi Penal sobre tràfic d’influències: “Quan l’autor sigui autoritat o funcionari i la influència derivi de la prevalença de les facultats inherents al càrrec o de qualsevol relació personal o jeràrquica, se li ha d’imposar pena de presó de tres mesos a tres anys, multa fins al doble del benefici perseguit o obtingut i suspensió de càrrec públic fins a cinc anys”.

En el dossier que s’ha presentat a la justícia es considera al polític exliberal autor i se subratlla que hi ha un factor agreujant que s’assenyala com abusar de l’autoritat. Els querellants, segons fonts coneixedores del cas, defensen que, en contra de la posició de l’executiu, que s’intenta desvincular d’un possible escàndol, el polític encampadà s’ha beneficiat de les adjudicacions –aporten les xifres de cada ministeri– i volen deixar clar que no hi ha interessos polítics pel mig, ja que els encàrrecs a Inlingua van començar el 2015 amb un altre executiu.

Les acadèmies al·legen que Costa s’ha quedat amb les adjudicacions de més quantia i durada, fins al punt que la resta s’ha resignat i ja no es presenten a les ofertes públiques, fet que fa que Iningua sempre surti més valorada per l’experiència que se li atorga gràcies a aquestes feines.

CONSIDEREN QUE L'AUGMENT NO ÉS CASUAL

En la querella es considera que l’augment d’adjudicacions des que va agafar el mandat el Govern de coalició no és una casualitat, expliquen les fonts. Per això es reclama que s’investiguin tenint en compte que Costa és una autoritat i que està acreditada perfectament la relació directa enre el conseller i el ministre d’Economia, Jordi Gallardo, que segons les mateixes fonts és d’on han sortit les principals adjudicacions a l’acadèmia d’idiomes del conseller d’Acció. Les dades que complementen la querella, i que corresponen a les que va publicar el Govern el maig de l’any passat a demanda de la coalició parlamentària de la majoria, són aportades en el dossier entregat a la justícia. Del 2015 al 2021, Presidència, Economia i Empresa va destinar 13.000 euros a Inlingua i 1.153 a altres acadèmies, pel que fa a assessorament lingüístic. En l’apartat d’imports destinats a formació d’idiomes, Inlingua va rebre 30.000 euros el 2019 (el 28% del total), i 15.787 el 2021 (26,8%), sempre segons les dades que s’aporten, tal com precisen les fonts. Quant a entitats parapúbliques, Andorra Turisme va contractar l’empresa de Costa del 2015 al 2021 amb un total de 72.000 euros per a formació d’idiomes, un 55% de l’import total. RTVASA, 120.500 euros (100%), i no va treballar amb cap altre acadèmia. FEDA hi va destinar 94.500 euros (63%) per a formació, i 41.000 per al mateix concepte en adjudicacions directes. Andorra Desenvolupament i Inversió, Sau, va destinar 27.000 euros en el mateix període, el que suposa el 34%.

tracking