problema social

El Raonador del ciutadà vol limitar la segona residència

El representant proposa frenar la construcció de pisos per a no residents

El Raonador del ciutadà, Marc Vila, presentant l'informe del 2021.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Raonador del ciutadà proposa desincentivar la segona residència en benefici de l’habitatge per a persones que viuen al país. Es tracta d’una de les mesures que Marc Vila va posar sobre la taula ahir durant la presentació de l’informe anual del 2021, del qual es desprèn que la problemàtica de l’habitatge va tornar a ser la principal preocupació que va atendre el Raonador. “Alguns països ho fan i no són comunistes, sinó de dretes o centredreta. Tenen consciència que el seu país va primer”, va sostenir. Ara bé, quina seria la fórmula? Segons Vila, hi hauria diverses maneres de fer-ho. “La més complicada seria pensar a no donar llicències si no és per a primeres residències”, va explicar, tot admetent que es tractaria d’un “nivell d’intervencionisme absolut”.

Tanmateix, aquesta no va ser l’única proposta que va plantejar. En primer lloc, va defensar mantenir la congelació dels preus dels lloguers, que “ha demostrat ser l’eina més efectiva fins ara”, i va demanar augmentar els esforços per evitar l’arribada de fons d’inversió especulatius. Així mateix, el Raonador del ciutadà va posar èmfasi en la necessitat de fer una “inversió massiva i decidida en habitatge”. En aquest sentit, va apel·lar al Govern i, especialment, als comuns, “que estan ingressant quantitats ingents de diners”, a destinar més esforços en el que suposa la principal problemàtica del país.

D’altra banda, va esgrimir que “s’ha de buscar cada metre quadrat construït en desús per veure si es pot convertir en habitatge”. En aquest sentit, va proposar estudiar si els locals buits en plantes baixes es podrien habilitar per viure-hi i va posar en relleu la necessitat d’identificar els pisos buits de “persones que van invertir aquí comprant un habitatge i no el van declarar”.

Això sí, Vila va aplaudir la posada en marxa de l’Institut de l’Habitatge. “Ja era hora que hi hagués aquesta figura”. Ara bé, va demanar incrementar els mitjans humans i econòmics, sostenint que no pot ser que actualment consti d’una persona que hi treballa permanentment quan haurien de ser-ne deu.

Segons es desprèn de l’informe anual de la institució, durant el 2021, 77 dels 255 expedients que va atendre van versar sobre qüestions de l’habitatge, que significa un 30%. Una xifra que va augmentar el 2022, quan va superar el 40%, segons va avançar. En concret, molts centraven els dubtes en la rescissió del contracte per part del propietari.

DENUNCIA L'AUGMENT D'ABUSOS

El Raonador del ciutadà va denunciar que cada vegada hi ha més llogaters que són víctimes d’abusos per part d’immobiliàries i privats. “Els intents unilaterals de fer maniobres d’alguns desaprensius, no són la majoria, però cada vegada es repeteixen més”, va advertir. En aquest sentit, va posar d’exemple el cas d’una dona de 70 anys que percep menys del sou mínim i que paga 900 euros de lloguer. Fa un any va rebre una carta on la convidaven a marxar del pis que fa 20 anys que habita. El Raonador li va recomanar adherir-se a la pròrroga. Un any després, va rebre una carta que li feia entendre que ja havia passat l’any que havia demanat i que havia d’abandonar el pis. “Aquest patiment i manera de tractar els llogaters em sembla completament fora de lloc”, va denunciar Vila.

tracking