negociació col·lectiva en marxa

Sense sobrecost amb el tercer pagador

Aposta per avançar amb l’obertura a més col·lectius de la ciutadania i demana als dentistes que l’implementin

El ministre de Salut, Albert Font, durant l'entrevista amb el Diari d'Andorra.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La implementació del tercer pagador per als majors de 65 anys, així com per al col·lectiu de persones amb discapacitat, no ha suposat un sobrecost per a les finances públiques. Així ho va confirmar el ministre de Salut, Albert Font, que va explicar que la primera fase d’implementació d’aquesta mesura no ha implicat “una explosió” en el consum sanitari. Per aquest motiu, el ministre va defensar seguir amb l’obertura durant els propers mesos, si bé no va concretar quins serien els següents col·lectius. “Se seguirà avançant i penso que s’arribarà, no sé quan, a tota la població; segur que es tindrà el proper mandat, però crec que per a final de l’any vinent pot ser possible”, va remarcar Font, que va afirmar que “el cap de Govern seria més de la posició que se’m suposava a mi i jo seria més de dir que el vent bufa per aquí, acompa­nyem-lo”.

Amb relació al retard amb la implementació del servei en el cas del dentistes –la mesura havia estat posposada fins al gener d’enguany i encara no s’ha iniciat per “desavinences administratives”, segons el col·lectiu–, va apuntar que la situació s’hauria de resoldre en els propers dies o setmanes. “Jo els vaig dir que el tercer pagador s’havia d’aplicar i les lleis són per a tothom, fins i tot els dentistes”, va remarcar. “Espero que no vingui un recurs o alguna cosa així perquè llavors ho hauríem de tractar de forma administrativament coherent”, va sentenciar el ministre.

Pagaments a final de mes

En aquest sentit, Font va explicar que un dels problemes remarcats pels col·lectius és que estan rebent els pagaments per part de la seguretat social a final de mes, a diferència del que succeïa fins ara, en què els professionals sanitaris cobraven al moment. A més, també han plantejat el risc que es pugui produir algun impagament perquè el prestador del servei no pot saber amb certesa si l’usuari està cobert per la CASS, fet que podria acabar provocant que algun acte no el pagués ni la CASS ni el mateix usuari, que hauria marxat de la consulta al·legant que només ha de pagar la seva part i és la CASS qui ha de cobrir la resta. Si bé Font va reconèixer que no hi pot haver “risc zero”, va defensar que aquests casos seran mínims, mentre que pel que fa als tempos dels pagaments va afirmar que “a mesura que el sistema vagi rodant els terminis es podran reduir fins arribar als reemborsaments en 48 hores”.

De fet, la implementació del tercer pagador va ser el cavall de Troia perquè els col·lectius sanitaris iniciessin un degoteig d’impugnacions dels convenis amb la CASS i així obrir, de pas, la negociació tarifària. Font va reiterar que entén la motivació dels col·lectius a reclamar millores en les tarifes, tot i que també va exposar que el nombre de serveis per pacient s’ha incrementat en els darrers anys. “Sempre hem dit que hi ha d’haver una regularització de tarifes perquè no hi ha estat aquests darrers anys, però també és veritat que amb les estadístiques a la mà els prestadors han apujat el nombre d’actes per pacient. A l’hora de dir que no ens han apujat l’IPC, que tenen raó, també haurien de dir que s’han apujat el nombre d’actes per pacient”, va destacar Font, que va apuntar que l’increment que s’aplicarà “serà una cosa real però mesurada”.

Psicòlegs a la CASS

D’altra banda, el titular de Salut va destacar que el proper gran desenvolupament de la cartera de serveis serà la incorporació de la psicologia. “Estem parlant tant d’una tarificació com de les modalitats: què ha de ser un acte de psicologia”, va explicar. Així, Font va detallar que el ministeri vol demanar al col·lectiu que, al cap d’uns anys de la implementació del servei, “justifiqui” la seva utilitat, demostrar amb dades el seu efecte positiu reduint el nombre de baixes. El ministre es va mostrar totalment convençut que la psicologia serà positiva per al país.

ESPOT NO HA DEMANAT A FONT SEGUIR AL MINISTERI

Amb relació al seu futur com a ministre la propera legislatura, Albert Font va reconèixer que “ningú m’ha demanat que continuï”. De fet, l’actual titular de Salut va afirmar que “no tinc pensat continuar, perquè tampoc tenia pensat anar a la CASS”. En aquest sentit, Font va considerar que “fa molts dies que els ministres de Salut no han fet un mandat complet i Salut requereix una continuïtat i jo crec que ja soc molt gran per assegurar que hi seré quatre anys més”. Així i tot, el successor de Joan Martínez Benazet va reconèixer que “si m’ho demanen, honestament, m’ho pensaré”.

NO VOL UNA "ESPANYOLITZACIÓ" DE LA SALUT

La reforma de les pensions preocupa el ministre de Salut perquè “no vol que es generi una sanitat dual”. Davant la possibilitat que la sanitat s’hagi d’acabar finançant via pressupost de Govern, el ministre va alertar de “l’espanyolització” del sistema de salut que suposaria aquesta proposta. En aquest sentit, el ministre va remarcar que, si bé a Espanya hi ha grans professionals, el que acaba succeint és que per evitar les llistes d’espera certa part de la població acaba optant per la sanitat privada, que suposaria “una salut de dues velocitats”. Així, el ministre va defensar l’actual sistema sanitari per garantir la igualtat.

tracking