eleccions generals
La Llei d'igualtat dificulta tancar les llistes territorials
DA analitza si el redactat del text obliga a presentar home i dona a cada parròquia
Els partits fa dies que estan fent moviments per confeccionar les llistes nacionals i territorials per presentar-se a les properes eleccions generals. La Llei d’igualtat, que serà d’aplicació als comicis per primera vegada, està generant dubtes d’aplicabilitat als partits. En concret, els demòcrates estan analitzant el redactat del text perquè no els queda clar si la paritat exigida per la llei a les llistes nacionals també s’ha de complir amb els titulars de les llistes territorials. De ser així, obligaria a presentar un home i una dona a totes les candidatures territorials. Una qüestió complicada per als partits, que normalment ja es troben amb dificultats per trobar gent que vulgui anar a les llistes, especialment en algunes parròquies.
En concret, l’article de la llei en qüestió diu que “les candidatures a eleccions generals i a eleccions comunals han de tenir una composició equilibrada de dones i homes, de manera que en el conjunt de la llista les persones candidates de cadascun dels sexes suposin com a mínim el 40%”. En aquest cas, per tant, queda clar que a les llistes nacionals s’ha de complir amb la paritat inclosa a la llei, garantint com a mínim un 40% de representació masculina i un 40% femenina. En el cas de les territorials, però, sorgeix el dubte. “Quan el nombre de llocs per cobrir sigui inferior a cinc, la proporció de dones i homes ha de procurar el major equilibri numèric possible. A les llistes de persones suplents s’han d’aplicar les regles anteriors”, s’indica a la llei. El dubte sorgeix quan es parla d’“ha de procurar”, ja que hi ha qui interpreta que això és una obligació mentre que d’altres consideren que no ho és. El fet, també, que es diferenciï entre els titulars de la llista territorial (2) i els suplents (3) genera encara més dubtes.
Per això, DA està analitzant amb més deteniment el text per determinar quin és el sentit del redactat i evitar que, un cop fetes les llistes, es puguin arribar a invalidar per no complir la llei.