rEPORTATGE

'El fred que crema' dona veu als Pirineus

La preestrena d’‘El fred que crema’ permet posar llum a la vida de l’Andorra de la Segona Guerra Mundial en un projecte que lluitarà per un premi Gaudí.

'El fred que crema' dona veu als PirineusFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La preestrena d’El fred que crema ahir als cinemes d’Illa Carlemany va permetre, per fi, gaudir de la producció en la qual es narra la història de l’Antoni i la Sara, un jove matrimoni que espera el primer fill en un ambient bèl·lic incert i de pobresa i que, de sobte, han de fer front a l’arribada d’una família jueva que busca refugi del nazisme de la Segona Guerra Mundial. “És un drama dels Pirineus on passen coses molt dures”, va explicar ahir Greta Fernández, protagonista del film. “La Sara no és una persona que vol implicar-se en el conflicte social, és una dona de muntanya”, va remarcar l’actriu, que va posar en valor la duresa i la força del personatge, però també “la seva ment tancada”.

Un film que mostra Andorra, el seu paisatge i la seva realitat social envoltada d’un conflicte d’escala mundial. “Explicar la vida dels Pirineus és una part indispensable d’aquesta història; és un contrast entre allò gran, la guerra, i allò petit, una Andorra aïllada del món, però també una guerra, com diu la Sara, de la qual no n’hem de fer res”, va explicar el director de la pel·lícula, nominada a un premi Gaudí (a millor film), Santi Trullenque. Amb relació a l’opció a guanyar el guardó de l’acadèmia catalana del cinema, el director no nega que vol competir-lo i espera sortir-ne guanyador, si bé entre les nominades també hi ha el film de Clara Simón Alcarràs. En aquest sentit, l’altre protagonista, Roger Casamajor, va defensar que la pel·lícula coproduïda pel Govern es mereixia un nombre més elevat de nominacions. “Fa molta il·lusió estrenar a Andorra i més amb aquesta pel·lícula perquè està feta aquí”, va destacar Casamajor, que va recordar les dificultats que hi va haver amb el rodatge arran de la pandèmia. Així i tot, tots tres van valorar molt positivament “el repte” que va suposar rodar al Principat, una gravació en la qual Trullenque va voler anar a buscar “el fred perquè l’espectador també el senti des de la butaca”.

tracking