reforma de les pensions

Vaga del 50% dels docents del sistema francès

Les sis escoles que han obert han pogut fer classe als alumnes que han assistit als centres

Pancarta de protesta contra la reforma que ha provocat la vaga al sistema francèsFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La meitat dels professors i mestres del sistema francès han seguit la vaga convocada avui pels sindicants a França per protestar per la reforma de les pensions, segons ha informat la delegació d'ensenyament francès. Al Lycée s'han afegit a l'aturada laboral mig centenar de professors dels 137 que integren la plantilla.

La delegació francesa ha informat que tal com es preveia hi ha hagut cinc escoles tancades per poder garantir la seguretat dels alumnes i altres sis escoles obertes. En aquests centres s'ha pogut fer classes amb normalitat, com també ha succeït al Lycée, on els alumnes que han acudit al centre han pogut complir la jornada lectiva i a més tenen oberta la cantina per poder menjar a l'escola.

Previsió

L'afectació de la vaga contra la reforma de les pensions promoguda pel govern d’Emmanuel Macron es va anunciar ahir. Cinc centres educatius del sistema francès van decidir no obrir portes per l’ampli seguiment de l’aturada per part de l’equip docent: són les escoles de maternal i de primera ensenyança d’Andorra la Vella, la de maternal i primera ensenyança de Santa Coloma, la de maternal i primera ensenyança d’Encamp, i la de maternal i primera ense­nyança de Canillo, malgrat que en aquest darrer cas l’associació de pares mantindrà la cantina oberta per als alumnes i s’hi farà guarda d’infants.

La delegació gal·la d’Educació va indicar que es mantindrien operatius els col·legis de Sant Julià, Escaldes, la Massana, Ordino i el Pas de la Casa, malgrat que també hi ha hagut un seguiment de l’atur, que ja es preveia del 50% i, per tant, també hi pot haver afectació lectiva. Del que no es tenia constància ahir era de quina incidència tindria la mobilització del professorat al Lycée. En qualsevol cas, el centre educatiu va informar a les famílies que es garantia el servei de cantina i també l’internat i que, per tant, estarà operatiu. El que sí que es va anul·lar va ser l’activitat d’esquí escolar.

Interpel·lat per les conseqüències de la vaga, el ministre portaveu, César Marquina, va recordar l’escassa incidència del Govern en una qüestió que té conseqüències al Principat però que succeeix a França. “La valoració del Govern és que és una llàstima que arribem a aquesta situació”, va indicar Marquina, tot afegint que “no ens podem pronunciar respecte a la defensa dels drets dels professors”.

La d’avui es preveu una jornada d’una àmplia mobilització a França, que podria paralitzar part del país. Els sindicats persegueixen l’objectiu d’evitar la reforma de les pensions que es tradueix a retardar a partir del 2030 l’edat de jubilació fins als 64 anys (actualment és de 62) i a apujar a partir del 2027 fins als 43 anys (ara és de 42) el termini de cotització necessari per tal d’obtenir la prestació completa. La previsió és que els aturs i les manifestacions afectin els serveis ferroviaris i la xarxa de transport, així com l’educació i altres serveis públics. L’aturada dels controladors aeris es traduirà en cancel·lació de vols. Macron i el seu govern defensen la necessitat de la reforma per garantir la sostenibilitat del sistema i xifren en 12.500 milions el forat que es podria generar a la caixa el 2030 si no hi ha canvis.

tracking