meteorologia

Avís groc per vent violent aquest cap de setmana

Les nevades tornaran a ser presents demà al nord i amb possibles afectacions a la tarda al sud del país

Avís groc per vent violent aquest cap de setmanaMeteo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El servei de Meteorologia ha activat un nou avís groc per vent violent que podria afectar aquest cap de setmana a tot el país. Alerten que, tot i que el vent avui ha amainat, demà tornarà a incrementar-se i el diumenge podria superar les intensitats d'aquesta passada nit. Les ventades de demà acompanyaran a una nova nevada,intensificantla sensació de fred i reduint la visibilitat. Així, la previsió és que la neu sigui sobretot present al nord, sent probable que arribi al sud del país a la tarda. Concretament, s'esperen ràfegues de 60 km/h al matí als fons de vall i de 90 km/h en altitud el dissabte, que podria pujar a 120 km/h el diumenge.

El butlletí del perill d'allaus continua en grau tres, iMeteoalerta que la nevada i el vent de demà poden crear noves plaques de vent que mantinguin aquest perill. En aquest sentit, elCOEXha informat de la baixada aquesta matinada de l'allaudelCastellar, situat a Ransol, a Canillo. L'allauha envaïtun tram de carretera i, segons afegeix el cos, no ha tingut cap afectació, ja que el dimecres, davant les previsions de neu i vent, es van col·locar unes barreres per precaució.

L'estat de la xarxa viària andorrana ha anat millorant a mesura que ha avançat el dia i després del migdia només calia dur equipaments a la General 3 per accedir a Arcalís i a la General 2 a partir de port d'Envalira. Es manté encara la obligatorietat de dur equipaments a l'RN22 en l'accès a França des del Pas de la Casa i està prohibit el pas a camions de més de 19 tones, i també a l'RN320 al coll de Pimorent. L'accés al país gal s'ha reoberta les deu d'aquest matí després d'haver estat tallat des de les 2.50 hores de la matinada. El tancament es va decidir per part de França a causa del fort vent, que va arribar als 130 quilòmetres per hora, i per l'acumulació de neu donat que ha nevat al llarg de tota la setmana. Les temperatures al Pas han baixat fins als 13 graus negatius. Ahir a la nit es va tallar també la RN320 per l'accés al coll de Pimorent i el túnel de Puymorens.

El vent que ha registrat ràfegues de 77 km/h al Roc de St. Pere i 141 km/h als cims com les Fonts d'Arinsal i la Tossa d'Espiolets encara ha estat protagonista tot el matí.Meteorologia afirma que ha sigut a partir d'aquesta nit que ha entrat definitivament en escena el vent. Per exemple a Fontverd (1.800 metres) i protegit del vent, han caigut 25 cm, a La Solana (2.400 metres) al vessant atlàntic 0 cm.

Col·lapse viari a la Massana per la nevada

Les nevades generalitzades van afectar ahir tot el país a partir de les sis de la tarda, aproximadament, fet que va provocar que a dos quarts de vuit del vespre s’hagués d’activar la fase groga a tot el territori. D’aquesta manera, a mesura que la neu anava caient, i com ja sol ser freqüent en aquest tipus de situacions, es van començar a registrar els primers problemes de circulació.

Així, segons van explicar testimonis presencials, es van poder veure cues a l’entrada de túnel de Sant Antoni, on van parar alguns conductors per posar equipaments als vehicles, i també a l’entrada de la Massana en sentit nord. També hi va haver dos accidents al vespre, tot i que d’escassa gravetat. Un a la Massana (19.30 hores) amb un sol vehicle implicat, a la rotonda de la sortida del túnel de les Dos Valires, i un resident de 27 anys ferit. L’altre al nou vial d’Encamp (20.00 hores), amb dos vehicles implicats i dues persones ferides, segons va informar la policia.

El cos de policia va organitzar punts de cadenatge i patrulles arreu del territori per controlar l’ús dels equipaments. Per la seva banda, des del COEX es va afirmar que havien estat treballant 25 màquines llevaneus durant tot el dia arreu del país i que al vespre estava “tot controlat”. La previsió era que durant tota la nit aquest mateix servei mantindria un parell de llevaneus a cada zona i tres més a la zona del port per la previsió de vent, segons el COEX.

LES ESTACIONS OBRIRAN EL CAP DE SETMANA GAIREBÉ AL 100%

Les nevades que estan caient al llarg d’aquesta setmana estan deixant importants gruixos de neu que permetran a les estacions de Grandvalira Resorts obrir aquest cap de setmana pràcticament el total dels 303 quilòmetres. En concret, Pal Arinsal i Ordino Arcalís comptaran amb totes les instal·lacions a ple rendiment i gruixos de fins a un metre de neu en el cas d’aquesta darrera, mentre que Grandvalira fregarà el 100% amb 190 quilòmetres esquiables i gruixos d’entre 40 i 70 centímetres de neu pols. Les precipitacions i les baixes temperatures han deixat gruixos de neu de 40 centímetres a Pal Arinsal, de 35 a Ordino Arcalís i de 15 a Grandvalira.

Baixada de l'allau de Castellar aquesta matinada

Baixada de l'allau de Castellar aquesta matinada

Les llevaneus van treballar durant tot el dia.

Una màquina del Coex netejant

Un vehicle amb matrícula espanyola i un de la policia en un moment de la nevada.

Cues de vehicles ahir al vespre a causa de la neu.

tracking