rEPORTATGE

El substitut de la guia de paper

Les pàgines grogues es passen al format digital i permeten estalviar vuit tones de paper.

Pàgines grogues.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Fa temps que es preveia la fi de les pàgines grogues tal com les coneixen els nostres padrins i padrines i, per fi, ha arribat aquest moment. La guia telefònica de paper es va imprimir per últim cop l’any passat i, a partir d’ara, només existirà en format digital.

Aquest gran canvi respon a diferents motius. D’una banda, el model de negoci del format físic estava en plena decadència des de feia anys. No és cap mentida que el seu públic estava ja molt limitat i que no tenia gaire sentit mantenir el producte en format imprès quan realment gairebé tothom disposa d’un dispositiu mòbil.

Però mirant-ho des d’una altra òptica, aquest gest suposa una llança a favor de la lluita per frenar el canvi climàtic. Tal com va anunciar ahir la companyia de telecomunicacions Andorra Telecom, les pàgines grogues en format digital estalviaran cada any més de vuit tones de paper, corresponents als 25.000 exemplars que s’imprimien en les darreres edicions de la guia de telèfons d’Andorra. Així mateix, el fet que no s’hagin de repartir les guies en format físic també comportarà un estalvi en les emissions generades del transport d’aquests exemplars, tant des del centre d’impressió com la distribució a les llars del país.

Al marge del gran favor que l’aposta pel format digital fa al planeta, les dades demostren que aquest és el camí a seguir. Andorra Telecom assegura que la pàgina web de la guia telefònica ha rebut més de 200.000 consultes durant l’any 2022 i s’han mostrat 700.000 impressions d’anuncis publicitaris d’empreses del país.

Costa dir adeu a les tradicions però, de vegades, és el més adient. I és per això que la companyia preveu un augment d’aquestes xifres a mesura que més persones coneguin l’existència de les pàgines grogues digitals.

tracking