transició energètica

La meitat de l'energia fotovoltaica que es produeix és d'autoconsum

Govern va fer modificacions reglamentàries per afavorir la instal·lació de plaques

Un operari instal·lant plaques fotovoltaiques.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La meitat de l’energia fotovoltaica produïda al país és d’autoconsum. És a dir, de sistemes de generació d’energia elèctrica situats en cases o en empreses que consumeixen la seva pròpia energia. De fet, segons dades de FEDA, la producció fotovoltaica al Principat ja representa el 8% del total. Si bé la dada encara és lluny de ser significativa, des de la companyia s’afirma que en els darrers mesos hi ha hagut un canvi de tendència i més interès per part de privats de procedir a la instal·lació de plaques solars en edificis per apostar per l’autoconsum energètic. D’aquesta manera, es diu des de FEDA que la situació de crisi energètica ha donat un impuls extra a l’autoconsum, si bé també remarquen que és una tendència que ja s’estava produint des de feia diversos anys.

En aquest sentit, el Govern ja ha anat duent a terme diferents modificacions legislatives per potenciar-ho. De fet, dimecres passat el consell de ministres va aprovar una modificació reglamentària per afavorir, precisament, l’autoconsum energètic provinent d’energies de fonts renovables o d’alta eficiència energètica. L’executiu va defensar que la mesura tenia per objectiu “donar més facilitats al sector empresarial i a la ciutadania perquè puguin autoconsumir l’energia produïda al país i així fer encara més atractives les inversions en energies renovables”. Així, la modificació permet que es pugui consumir energia provinent d’una instal·lació de generació d’energia que no és necessari que estigui instal·lada al mateix lloc de l’edifici que la consumeix. Fins ara, hi havia una limitació que obligava a produir l’energia en el mateix lloc del consum i establia que l’autoconsum fa referència al fet que “un productor d’electricitat de fonts d’origen renovable o mitjançant instal·lacions d’alta eficiència energètica cobreixi les seves necessitats de consum elèctric, totalment o parcialment, amb l’electricitat produïda per la seva instal·lació”, explicava el Govern en un comunicat. A més, la modificació reglamentària introdueix el concepte de productor-consumidor. És a dir, “tota persona física o jurídica, comunitat de propietaris o altra entitat o institució que, connectada a la xarxa elèctrica, consumeix energia produïda en una instal·lació de la qual, directament o indirectament, és titular o cotitular”. En aquest sentit, la definició també inclou per a les persones jurídiques que aquesta instal·lació “formi part del mateix grup empresarial”.

D’altra banda, el Govern també va aprovar aquesta darrera setmana el reglament d’instal·lacions elèctriques de baixa tensió, una mesura que permetrà la instal·lació de generadors i convertidors, és a dir, plaques. La modificació farà que ja no serà necessari un projecte d’enginyeria per a la instal·lació de plaques amb unes potències inferiors a 20 kilowatts.

NOVA TENDÈNCIA

Més instal·lacions

FEDA detecta un interès per la instal·lació de plaques fotovoltaiques des de fa mesos i remarca l’aposta de la ciutadania per l’autoconsum.

Consum

Una de les modificacions reglamentàries feta pel Govern permet que l’energia produïda ja no s’hagi de consumir en el mateix punt on s’hagi produït.

Menys documentació

La segona agilita la instal·lació de plaques fotovoltaiques de fins a 10 kW, per a les quals ja no caldrà un projecte d’enginyeria.

tracking