col·lectius

Problemes amb la caixa de solidaritat dificulten la vaga

La idea de convocar una vaga general continua intacta, però reconeixen que no és fàcil recollir aportacions per la situació econòmica

Els representants sindicals van tornar a assistir a una sessió del Consell General.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els sindicats continuen treballant en la idea de crear una caixa de solidaritat per poder recaptar diners i convocar una vaga general contra les polítiques del Govern. Tot i això, s’estan adonant de la dificultat per trobar persones disposades a fer una contribució a aquesta bossa de diners, que serviria per compensar els treballadors que faltin a la feina durant la jornada reivindicativa. La intenció era començar a treballar en aquesta iniciativa una vegada passades les festes nadalenques, i ho estan fent, però s’està avançant menys del que es preveia inicialment.

I és que en l’actual conjuntura econòmica, en què cada vegada costa més a les famílies arribar a final de mes a causa de l’increment de cost de la vida, és complicat que algú es pugui permetre fer una aportació d’aquest tipus. “Intentarem tirar endavant aquesta caixa de solidaritat, tal com havíem previst, però és evident que això no es fa d’un dia per l’altre”, va explicar el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA).

Això sí, la voluntat dels sindicats de convocar una vaga general continua intacta, sobretot després del que van poder sentir del Govern en directe durant la sessió de dijous passat del Consell General, que no els va agradar gens ni mica. Tal com va passar en un altre ple de la cambra del desembre, els representants sindicals van voler ser presents quan es debatia la Llei de mesures urgents per a la millora del poder adquisitiu de la ciutadania i en matèria d’arrendaments, que va ser aprovada per la majoria, tot i les crítiques del grup parlamentari socialdemòcrata, que havia proposat limitar la pujada dels lloguers a l’1,25%, i de terceravia, que es va queixar de l’intervencionisme de l’exe- cutiu.

Ubach va manifestar que de la intervenció del ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, es dedueix que “ni el Govern ni els grups parlamentaris que li donen suport no volen resoldre els problemes que té la ciutadania”, que són avui dia principalment les dificultats per accedir a un habitatge de lloguer a un preu assequible i la pèrdua de poder adquisitiu que s’està registrant els últims mesos. Segons va voler assenyalar Ubach, els membres dels grups de la majoria “estan donant l’esquena a la ciutadania, excepte als quatre privilegiats del club”, i es van limitar durant la passada sessió parlamentària a “treure pit” i a “posar-se medalles”, per les iniciatives que han posat en marxa. Per al sindicalista, però, els principals responsables de la difícil situació per la qual està travessant el país en aquests moments, amb una pèrdua de poder adquisitiu evident per a una bona part de la població són “les polítiques neoliberals que han portat a terme els demòcrates els últims anys”. “La veritat és que som en una situació límit i no són capaços d’admetre els seus errors”, va emfasitzar Ubach.

El secretari general de l’USdA va considerar que les polítiques en habitatge i en matèria social del Govern “han estat un autèntic fracàs i el fet és que els problemes que tenim ara no els teníem fa sis anys”. N’és una bona prova, segons Ubach, per exemple, que avui dia és gairebé impossible trobar al país un habitatge de lloguer per sota de 2.000 euros, “una situació de la qual nosaltres ja vam avisar, tant a la taula d’habitatge com al Consell Econòmic i Social (CES) que passaria i ara ningú no se’n vol fer responsable”.

La sortida a aquesta situació passaria, segons va recalcar Ubach, “per un canvi de 180 graus pel que fa a les polítiques que s’estan fent en aquest país”, motiu pel qual va reiterar que s’haurien de celebrar les eleccions com més aviat millor.

tracking