Betim Budzaku

“El 'shopping' ha de ser un punt diferenciador, no el motiu d'anar a un país”

El 2022 tanca amb xifres rècord per a andorra turisme. tot i això, l’empresa treballa per diversificar l’oferta del país i buscar nous mercats.

El director general d'Andorra Turisme, Betim Budzaku, durant l'entrevista.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

En el turisme, qualsevol cosa et pot perjudicar”, admet Betim Budzaku, director general d’Andorra Turisme. Primer va ser la pandèmia i ara la guerra d’Ucraïna. Tot i això, el país ha sabut reinventar-se i el 2022 tanca com l’any de la recuperació, amb xifres rècord en el sector turístic. “Si no hi ha canvis radicals en l’economia mundial”, Budzaku augura “un sòlid i bon futur turístic”.

Va arribar a la direcció d’Andorra Turisme fa deu anys. Com ha canviat el sector en aquest temps?

A partir del 2012, l’aposta va ser aconseguir que les persones es quedessin, com a mínim, una nit a Andorra. I les dades són honestament espectaculars: el 2012 generàvem 6,55 milions de pernoctacions, mentre que ara superem els 10 milions.

De qui és el mèrit?

No és únicament d’Andorra Turisme, sinó també del sector privat que ens acompanya en la definició de producte que ofereix el país. Nosaltres comuniquem el que tenim.

Podem mantenir el ritme?

Parlem de xifres difícils de mantenir. Des de l’1 de novembre del 2021 fins al 30 de novembre del 2022 vam generar 10.057.675 pernoctacions. Però és que al desembre es van vendre el 35% més de nits d’hotel respecte a l’any passat.

Els preocupa la massificació?

Som conscients que a ningú no li interessa sobrepassar aquests 8 milions de visitants que tenim a l’any. Però tenim marge sobre el total de turistes. Andorra pot tenir més de 10 milions de pernoctacions l’any perquè no sempre estem al 90%. Hi ha més de 47.000 llits i hi ha mesos en què realment aquesta ocupació ha de ser diferent.

Per exemple?

El mes de juny, i sobretot el juliol, els tenim pràcticament solucionats perquè hem crescut moltíssim els últims anys, sobretot gràcies a una comunicació més agressiva i a esdeveniments com el Cirque du Soleil. Però queda pendent el mes de maig, que és una temporada complexa, perquè encara no hi ha vacances i, si n’hi ha, no hi ha cap atractiu turístic, i és el que estem mirant d’equilibrar.

Com ha afectat la guerra d’Ucraïna?

Amb la guerra hem perdut més de 350.000 pernoctacions. Ara bé, és cert que aquest mercat ja no el vam tenir durant la pandèmia i l’hem equilibrat amb el turisme de proximitat. Això ens serveix per veure que Andorra ha d’apostar per obrir-se a altres mercats i tenir alternatives en cas que un mercat tingui problemes.

En quins mercats pensa?

Àsia i Amèrica. A partir del 2024 disposarem de més pressupost gràcies a la taxa turística. Això ens permetrà fer una comunicació més selecta i arribar a mercats alternatius per compensar la pèrdua del rus, que ara tenim equilibrat pel turisme de proximitat.

El turista de països llunyans es queda més dies?

És una barreja entre les característiques dels països emissors i l’oferta del destí. Si dones més oferta lúdica orientada al turista, automàticament les estades són més llargues. A Andorra hem augmentat l’estada mitjana perquè la gent hi ha descobert coses que no coneixia i és el motiu de quedar-se més temps.

És difícil competir amb els països veïns?

Tenim pocs diners si ho comparem amb la resta de països on el turisme té importància, com ara França i Espanya. Amb això vull dir que és veritat que nosaltres gastem molt, però competim amb països que encara gasten més i el mercat és el mateix.

Les compres continuen sent un dels principals motius de viatjar a Andorra.

El motiu d’un viatge no pot ser la compra. Això, culturalment, per a un turista no és normal.

Durant molts anys ha estat així.

Perquè hi havia una gran diferència de preu, però ara ens hem de mentalitzar que aquest model s’ha acabat i se n’ha de buscar de nous. El shopping sempre tindrà un punt destacable, però ha de ser un punt diferenciador de l’experiència, no el motiu d’anar a un país, perquè no és natural.

Els preocupa que la falta de neu posi en risc el model turístic d’Andorra, que, al cap i a la fi, és un destí d’hivern?

Sí, però no és un problema exclusiu d’Andorra. No podem ser fatalistes, però ens hem de preparar. L’esquí és un valor afegit súper important en l’experiència del turista, però un país com Andorra, on el 92% és natura, té capacitat de diferenciar-se amb altres coses.

Aquest any el Cirque du Soleil celebra el desè aniversari. N’hi haurà un onzè?

Dependrà d’aquest espectacle. Si l’experiència és bona, la repetirem. De moment, el retorn és espectacular, i això ens deixa una tranquil·litat absoluta per definir el futur del Cirque. Aquest any, sense la plaça de Braus guanyem lloc, però totes les entrades tindran seient i encara hem de definir la capacitat.

Troben a faltar el Multifuncional en moments com aquest?

Sempre! Han passat moltes coses, però això no vol dir que no sigui una prioritat en el futur. Un país de 8 milions de visitants necessita un lloc per fer esdeveniments. És un edifici primordial i molt important per millorar l’oferta d’Andorra.

tracking