Voluntariat

Afers Socials aposta per fer créixer la xarxa de solidaritat del país

La ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat aposta per incrementar l’important nombre de voluntaris que ja hi ha al país

La ministra d'Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, durant la visita als estands de les entitats.SFGA/JAVILADOT

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Andorra disposa d’un important nombre de voluntaris, com es posa en evidència quan les circumstàncies obliguen a la seva actuació i com es va poder comprovar, per exemple, durant la pandèmia del coronavirus. Tot i això, la seva xifra encara s’hauria d’incrementar més, i és el que s’intenta fer amb accions com la primera Fira del Voluntariat d’Andorra, que va tenir lloc ahir al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. Així ho va manifestar la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judit Pallarés, que va incidir en la necessitat de “créixer en solidaritat” i crear una xarxa encara més gran de voluntaris. “Andorra és un país molt solidari i cooperador, com es va veure durant la pandèmia, i hem pensat que aquesta era una bona manera de donar visibilitat a les entitats que col·laboren i fan xarxa social dins i fora d’Andorra”, va remarcar la ministra.

Tal com va explicar la titular d’Afers Socials, d’una banda, hi ha un registre de voluntaris que col·laboren amb el Govern en qualsevol tipus d’esdeveniment per al qual se’ls vulgui mobilitzar, i d’una altra, hi ha els voluntaris que depenen directament de cadascuna de les associacions. “La qüestió és créixer en solidaritat, és créixer a compartir; jo crec que aquest és un valor que tenim i que hem de poder visibilitzar i l’hem d’incentivar perquè mentre més coses fem en xarxa més fàcil és després donar resposta a situacions com la de la pandèmia”, va assenyalar Pallarés. D’altra banda, la Llei de protecció civil, aprovada el juliol passat, suposa que s’ha d’activar també la formació de persones que vulguin pertànyer al cos encarregat d’ajudar quan es produeixi qualsevol tipus d’emergència. Els integrants d’aquest cos hauran de ser residents inscrits al cens de població que tinguin una edat compresa entre 18 i 60 anys.

Malgrat tot, la ministra va afegir que no es disposa d’una dada concreta sobre quants voluntaris hi pot haver al país. “Penso que podem estar contents de la capacitat ciutadana que tenim a l’hora d’ajudar els altres”, va afirmar Pallarés.

La intenció del Govern és continuar donant suport al col·lectiu de voluntaris i, en aquest sentit, la ministra va destacar, per exemple, que s’ha arribat a un acord amb la Universitat d’An-dorra (UdA), que fa possible que “si algú està estudiant pot obtenir un crèdit de 30 hores de voluntariat, per tant, es pretén ajudar la gent jove que vulgui portar a terme aquestes tasques”. “Hem d’avançar per donar cada vegada més suport al voluntariat i crec que la llei que tenim ho facilita”, va afegir Pallarés.

L’objectiu de la fira, en la qual van prendre part una trentena d’associacions, va ser donar a conèixer les diferents opcions de voluntariat que hi ha al país, així com crear una xarxa entre les entitats i captar nous voluntaris. Les diferents entitats van donar a conèixer durant la jornada la tasca que porten a terme i van intentar captar nous voluntaris. A més, van tenir lloc quatre xerrades, de manera paral·lela, sobre iniciatives que s’han posat en marxa en aquest àmbit. Així, l’Escola Andorrana de Batxillerat va presentar el seu programa Participació, Actuació i Servei (PAS), i també hi van intervenir la Fundació Pere Tarrés; el VPC Andorra Rugby XV, i la Universitat d’An-dorra (UdA), que porta a terme, juntament amb el Govern, el programa de cooperació internacional. També va participar en la fira Unicef Andorra, que va explicar als assistents que per fer-se voluntari només cal tenir més de 18 anys, tenir responsabilitat i compromís per al desenvolupament d’aquesta activitat i disposar de temps suficient, a més a més de “tenir una actitud positiva, oberta i compromesa”. Altres entitats que també hi van ser representades van ser, per exemple, Càritas, la Fundació Privada Tutelar, AMIDA, Creu Roja, Assandca i Mans Unides.

L’objectiu del ministeri és que la fira es pugui repetir en el futur. “Esperem que no sigui l’única fira que es fa en aquest àmbit, sinó que només sigui la primera de moltes més”, va afirmar la ministra. I és que, segons va destacar Pallarés, aquest és un “capital social” important que cal continuar fomentant. A més a més de la titular d’Afers Socials, també va ser present a la fira el cap de Govern, Xavier Espot.

tracking