Entrevista Albert moles

“Les xifres d'estalvi energètic demostren que tothom ha fet la seva part”

El directiu remarca la necessitat de la nova connexió amb Espanya per garantir el creixement del consum que hi haurà els propers anys

El director de FEDA, Albert Moles, durant l'entrevista.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El director general de FEDA, Albert Moles, valora l’estalvi energètic aconseguit pels diferents sectors econòmics i defensa la gestió duta a terme durant la crisi energètica, així com els reptes de futur de la companyia pel que fa a les inversions que haurà de fer per tal de garantir la sostenibilitat de la xarxa.

A pilota passada, no creu que es va generar més alarma del que tocava en la qüestió de l’estalvi energètic o realment hi va haver risc de tenir talls de llum?

El risc hi va ser i encara hi és. Hi havia la possibilitat de fer desconnexions temporals a certs clients i d’una manera ordenada? Sí. El més important davant un risc és gestionar-lo, i això és el que hem fet. Al final, l’objectiu era que si mai passava el pitjor, ens afectés de la menor manera possible.

Diu que el risc encara existeix, però estem millor que abans de l’hivern?

La situació ha millorat bastant. Que l’estalvi es pari quan passi l’hivern, no ho sé, perquè és un tema d’hàbits. El meu dubte és aquesta part d’indústria que ha tingut un impacte més important a nivell global. Si aquestes línies de producció que ara s’havien aturat tornen a funcionar, no sé què pot passar amb l’estalvi. Espero que no perdem la part d’estalvi fet en moltes coses, com per exemple, en l’enllumenat públic, que ja hem interioritzat que no calen tants llums.

No té la sensació que hi ha empreses que no acaben d’estalviar?

Fa uns dies jo era pel centre del país i hi ha molts aparadors tancats. No ho he comptat un per un, però jo crec que la sensació i les xifres demostren que hi ha estalvi. Perquè hi hagi una baixada global cal que tot el país s’hi impliqui. I aquest estalvi s’ha fet en un moment en el qual hi ha més activitat comercial, turística i més població. Malgrat aquest creixement, que s’hagi aconseguit estalvi vol dir que sí que tot-hom ha fet la seva part.

I en relació amb les pistes d’esquí?

Jo crec que s’ha fet una gestió bastant responsable. Per dues raons: la primera perquè s’han incrementat els preus i les empreses ho tenen en compte i després s’ha parlat molt i s’ha compartit la problemàtica amb les estacions d’esquí. Tenen molt clar que avui en dia un dels valors més importants és la sostenibilitat, i una empresa ho ha de demostrar perquè el client ho vegi. Em consta que moltes pistes es tancaven si no hi havia gent

Tocaran nous increments de tarifes?

La vàrem fer al desembre. Tenim l’estalvi aquest i un hivern menys fred que altres. També hi ha hagut menys demanda i ara fa un mes hem entrat en un moment important de volatilitat. La sensació és que cada cop n’hi haurà més, però tot just estem traient el cap a l’any 2023 i és precipitat fer previsions.

Com ens podem protegir a curt termini de la volatilitat?

Les accions de veritat que resolen aquesta qüestió són a dos, tres o quatre anys. En tot cas, una cosa és la planificació de FEDA i l’altra és que les tarifes les aprova Govern. Però aquest any ha començat millor que l’any passat, i com comento, aquesta volatilitat fa difícil fer previsions.

Si s’hagués invertit més abans, es podria haver esquivat aquesta crisi?

En inversions hi ha tres o quatre aspectes importants. El primer és tenir una xarxa elèctrica –que garanteix la qualitat del servei i poder absorbir una mica més de calefacció elèctrica o mobilitat elèctrica que s’impulsarà amb la transició energètica. L’economia s’encamina cap a més consum elèctric. Aquesta part està feta. L’altra part és el tema de la producció. Aquí venim que pràcticament només hi havia la central de FEDA. Ara hi ha en marxa CTRASA i l’autoconsum és cada cop més present. En tot cas, això és un camí, i l’important és fer-lo. És veritat que els grans projectes, com el parc eòlic, fa molts anys que FEDA el demana i que hi treballa. Aquests són projectes que necessiten el seu recorregut.

La situació econòmica pot afectar les inversions a fer?

Esperem que no. FEDA ha patit aquesta crisi, i les xifres són les que són, però FEDA tenia diners en caixa i hem tingut la capacitat de modelar molt la pujada de tarifes.

En relació amb l’autoconsum, com valora aquestes moratòries de comuns com el de la capital que frenen la instal·lació de plaques solars?

Jo diria que l’energia és un factor, el medi ambient n’és un altre, però també ho és l’impacte visual o econòmic. Al final, tot és un equilibri. L’energia renovable és intensiva en ús de territori perquè un bidó de petroli ocupa molt menys espai que un molí de vent o una placa solar. L’espai s’ha de compartir, i aquí hi ha un tema que va més enllà de l’interès energètic, que és el propi de l’ordenació del territori.

Com es troba la nova connexió amb Espanya?

Hi ha un canvi significatiu, que és que fa un any i escaig que es va publicar la planificació del ministeri espanyol on ja s’inclou aquesta línia. La voluntat hi és i ara s’està acabant d’ordenar timings i com s’ha de fer. No és una qüestió ni d’un dia, ni d’un mes ni d’un any per a FEDA. Tenim marge, però també hem de ser conscients que d’aquí a deu anys no en tindrem.

Qui ha de finançar aquesta lí-nia?

Jo crec que és una inversió clau per al país que, la pagui qui la pagui, s’ha de fer.

No el molesta que mentre FEDA pateix econòmicament, les mútues generin beneficis?

Diria que són feines molt diferents. La distribució ha de funcionar, però FEDA no perd diners en la distribució, sinó en la compra d’energia.

tracking