proposta per reformar el sistema
El treball per al futur de les pensions no pararà durant la campanya
La majoria i el PS acorden mantenir les reunions durant l’impàs electoral amb l’objectiu de definir el preacord existent
El treball per definir la reforma que ha de garantir el futur de les pensions no s’aturarà. La majoria i el PS han acordat mantenir les reunions durant l’impàs electoral amb l’objectiu d’acabar de definir aquells punts del preacord existent que continuen generant dubtes encara que això representi treballar en el document un cop s’hagi dissolt el Consell General i encara no s’hagi constituït el nou. Els dos blocs polítics busquen deixar embastada i el màxim de definida possible la reforma de les pensions per tal que el nou parlament pugui tirar endavant la llei amb tota la feina ja feta i que no s’hagi de començar de nou. El document s’incorporarà a la comissió que ja s’ha acordat que es crearà cada legislatura per tal de tractar la problemàtica d’una manera continuada.
Per fer-ho, la majoria, per una banda, i el PS, per l’altra, han contractat un expert en la matèria per tal que discuteixin els efectes que tindrien les diferents propostes incorporades en el preacord. Així, per exemple, caldrà acabar de definir quin percentatge de cotització es vol passar de la branca de salut a jubilació, en quin percentatge s’apujaran les cotitzacions o quina serà l’edat de retir a partir de l’aprovació de la llei. Això sí, els dos experts hauran de trobar un punt mitjà i posar-se d’acord perquè el canvi s’aprovi. Després, i com a última instància, la decisió serà política. Dit d’una altra manera, si els dos experts estiguessin d’acord que l’augment de l’edat de jubilació no té un impacte prou important per garantir el futur de les pensions, majoria i PS podrien acordar no tirar endavant aquesta proposta.
El preacord al qual han arribat la majoria i el PS en matèria de pensions planteja traspassar entre el 4% i el 6% de la branca general a la de jubilació i assumir, via impostos, el finançament restant a la part de sanitat. Els consellers també van acordar un increment de cotització de la branca de jubilació del 5% per tal d’arribar així, aproximadament, al 10% més de contribució entre el traspàs i l’augment. Cal encara definir quin percentatge d’augment assumiria l’empresa i quin el treballador.
El preacord també fixa un augment de l’edat de jubilació a 67 anys de manera gradual. Així mateix, els parlamentaris volen introduir factors correctius, com la carrera laboral i les mesures de compensació per als treballs més durs, que encara no s’han determinat. La idea és que aquelles feines que requereixin un esforç físic més gran no vegin incrementada l’edat de jubilació. La comissió parlamentària també està d’acord que la pensió mínima ha de ser igual que el salari mínim i que la pensió màxima sigui de 3.500 euros. Les xifres són en cas de tenir una carrera professional completa i en la definició d’aquest concepte majoria i PS discrepen. Els socialdemòcrates consideren que la carrera laboral completa equival a haver cotitzat 37,5 anys, mentre que DA proposa que sigui a 42 anys. També s’està d’acord a fixar el límit per a la cotització màxima en 10 vegades el Llindar Econòmic de Cohesió Social, és a dir, en 12.000 euros. Pel que fa al sistema d’adquisició de punts, resta encara pendent valorar si es vol mantenir o modificar.
Campanya electoral
El treball conjunt, a priori, deixaria fora de l’escenari de la campanya el funcionament de la CASS. Amb tot, els socialdemòcrates afirmen que ells tenen propostes per a la gestió de la parapública i per garantir el futur de les pensions diferents de les que defensa DA i que, malgrat la voluntat de voler arribar a un acord per tirar la reforma endavant, no deixaran d’explicar quin és el seu posicionament.
TERCERAVIA NO TÉ CAP ASSESSOR
Els grups de la majoria i el PS van contractar un assessor tècnic per tal que els ajudi a definir la reforma de les pensions. Tots dos experts ara treballaran junts i després faran reunions polítiques conjuntes amb la majoria i el PS. En el cas de Terceravia, però, el grup va decidir no contractar cap expert per fer l’anàlisi de la reforma. Malgrat que inicialment va demanar el pressupost per fer-ho, després ho va desestimar. Amb tot, des de la majoria s’afirma que se’ls convocarà de nou quan hi hagi una trobada política.
PREACORD
1 Traspàs de la branca salut a la de jubilació
Els consellers de la majoria i del PS han encarregat als experts calcular l’impacte que tindria traspassar entre el 4% i el 6% de la branca general a la de jubilació. La pèrdua econòmica a la branca salut s’hauria d’assumir via impostos.
2 Apujar el 5% la cotització per a les pensions
Els consellers coincideixen a augmentar el 5% la cotització de la branca de jubilació per tal d’arribar així, aproximadament, al 10% més de contribució per a les pensions entre el traspàs i l’increment.
3 Jubilació a 67 anys de manera gradual
La reforma inclou l’augment de l’edat de jubilació fins a 67 anys de manera gradual. També es volen incorporar factors de correcció per a aquelles feines que es considerin més dures, tot i que encara no s’han definit quines són.
4 Salari mínim i límit a 3.500 euros
Els parlamentaris estan d’acord a fixar la pensió mínima igual al sou mínim i un límit per a les pensions màximes de 3.500 euros, però discrepen en la definició de carrera completa.
5 Continua la feina en l’impàs electoral
La majoria i el PS acorden seguir la feina amb els tècnics malgrat l’impàs electoral. L’objectiu és acabar de definir el document del preacord per tal de presentar-ne un de més acurat a la comissió que es formi amb el nou Consell General i que no es perdi tota la feina feta durant aquesta legislatura.