Eleccions el 2 d'abril

Les llistes s’hauran de tancar a mitjan febrer i la campanya s’iniciarà el 19 o el 20 de març

Una dona, acompanyada del fill, entregant el vot a les eleccions generals del 2019.Fernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La data escollida al calendari per celebrar les eleccions generals és el 2 d’abril. A excepció de canvis d’última hora, el cap de Govern, Xavier Espot, anunciarà el calendari electoral la setmana vinent, ja que prefereix no avançar el missatge perquè demà té un acte a Barcelona i no hi vol assistir com a cap de Govern en funcions. Un cop anunciï que dissol el Consell General, té entre 30 i 40 dies hàbils per convocar les eleccions, tal com marca la llei. Tenint en compte que el 20 de febrer és festiu per Carnaval i que el 14 de març se celebra el dia de la Constitució, el calendari situaria la cita a les urnes entre el 22 de març i el 5 d’abril si l’anunci d’Espot es fes, per exemple, dilluns de la setmana vinent. Aquestes dates deixen dos diumenges per escollir la celebració dels comicis: el 26 de març o el 2 d’abril.

En el cas de la primera data, el centre de la campanya coincidiria amb les finals de la Copa del Món d’esquí alpí i per això s’ha decidit descartar-la. S’opta, per tant, pel 2 d’abril, malgrat que també coincideix amb una data marcada al calendari, en aquest cas Diumenge de Rams. La penjada de cartells i, per tant, l’inici de la campanya electoral se situa, doncs, el 19 de març. De nou, coincideix amb la final esportiva, per la qual cosa no es descarta excepcionalment iniciar la cursa electoral el dia següent, dilluns 20 de març.

Ara, per tant, el que pot encara variar és el dia que s’hauran de tancar les llistes, ja que això dependrà del dia que triï Xavier Espot per anunciar la dissolució del Consell. A partir d’aquell moment, els partits tindran set dies hàbils per presentar els noms dels candidats i, per tant, per tancar els pactes preelectorals que es vulgui. Començarà, per tant, el darrer esprint per arribar a acords, malgrat que ja fa dies que els partits s’estan reunint per intentar arribar a enteses, especialment a les llistes territorials. De fet només el PS i SDP han tancat un pacte global que tindrà incidència a les llistes territorials i també a la nacional. La resta de formacions polítiques negocien arribar a acords per a les llistes territorials però amb la voluntat d’anar en solitari a la llista nacional. En tot cas, i en funció del dia de la setmana vinent que es triï per fer l’anunci, el tancament de les llistes electoral serà entre la tercera i la quarta setmana d’aquest mes.

ESPOT ES REUNEIX AMB TERCERAVIA I L'A PER INTENTAR UN PACTE DE CENTREDRETA

El candidat a la reelecció, Xavier Espot, està movent fils per intentar tancar un pacte de centredreta. Aquesta és la voluntat en algunes parròquies, especialment després de conèixer l’entesa entre el PS i SDP, que dificulta la victòria dels taronges especialment a Andorra la Vella. L’actual cap de Govern s’ha reunit en vàries ocasions amb el partit que lidera Josep Maria Cabanes i ho va fer dilluns també amb Josep Pintat i Josep Majoral com a representants de terceravia. No hi ha, però, a hores d’ara, res tancat i, en el cas de terceravia, ni tan sols hi hauria una proposta en ferm. Tot i així, la voluntat és prendre algun tipus de decisió abans de divendres. Com a mínim per part del líder lauredià, ja que té la intenció de dir quin és el seu posicionament davant de les eleccions abans d’acabar la setmana. També els demòcrates es van reunir ahir a la nit per debatre sobre la possibilitat de pactes tant amb L’A com amb terceravia. Tampoc es descarta fer pactes amb Acció, com a mínim a Escaldes. En el cas de l’acord amb L’A, partit amb el qual les converses han estat més extenses, les negociacions estan ara estancades. El motiu principal són les divergències a Encamp. Mentre el partit de Cabanes aposta per un pacte global i no només a Andorra la Vella, la formació d’Espot no veu clar fer un pacte amb els liberals d’Encamp.

tracking