Les emissions del forn incinerador baixaran a partir de l'1 de juliol
El dimensionament de la infraestructura costarà nou milions en els propers anys
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va anunciar ahir que hi haurà una reducció de les emissions del forn incinerador, adaptant-se més ràpidament a la normativa de la Unió Europea (UE). En una compareixença davant de la comissió legislativa de Política Territorial, Urbanisme i Medi Ambient, Calvó va manifestar que d’aquesta manera s’avança sis mesos a l’hora d’introduir criteris més restrictius en els valors de les emissions, que seran efectius a partir de l’1 de juliol. De la mateixa manera que ha fet en altres ocasions, la ministra va explicar que “no hi ha impacte negatiu de les emissions sobre el medi ni sobre la salut”. “Tenim una planta que funciona molt bé i que està treballant molt per sota de la normativa des de fa anys amb processos que apunten cap a reduir al màxim les emissions i, per tant, ha estat fàcil la seva adaptació a la normativa comunitària. Pe això hem aprovat sis mesos abans el reglament previst en aquest àmbit”, va assenyalar.
Durant la reunió, en què va ser present la directora de Medi Ambient, Sílvia Ferrer, també es va parlar del pla de dimensionament i obsolescència del forn incinerador, que amb la recollida selectiva cada vegada haurà de cremar menys residus. Això implica que s’hagin de fer en els pròxims anys tota una sèrie d’inversions, que han estat xifrades en uns nou milions d’euros, per adequar la infraestructura a les noves condicions, fet que implica entre altres coses el canvi de la turbina, que permetrà generar més energia amb menys residus. El resultat final d’aquest procés serà el tancament de la planta, tot i que la ministra ha rebutjat referir-se a una data concreta de quan es podria produir “perquè no la tenim i s’haurà de veure com evoluciona la recollida selectiva, el creixement de la població i també del turisme, i partint d’això la planta s’anirà adequant”. “Si apostem pel reciclatge, el volum de residus anirà disminuint i la planta s’haurà d’anar adaptant, i quan ja no es requereixi es tancarà”, va afegir Calvó.
L’objectiu del pla nacional de residus és arribar a un 65% de reciclatge l’any 2035, tal com va exposar la ministra durant la seva compareixença destinada a donar a conèixer el nou marc pel foment de l’economia circular. Així, va explicar que hi ha una partida de 150.000 euros per ajudar les empreses a portar a terme la reconversió que han d’impulsar pel que fa al tractament dels residus. Un dels punts en què caldrà avançar serà en la recollida de matèria orgànica, que primer afectarà els grans productors i posteriorment la ciutadania.
CONSUM D’ENERGIA
La ministra també es va referir ahir, preguntada pels mitjans de comunicació, a l’estalvi d’energia que s’havia assolit el mes de desembre. En aquest sentit, va subratllar que el sector comercial “ha fet la feina i ha reduït el consum energètic, igual que també ho han fet les famílies, entre un 12% i 13%, i va relativitzar la importància que les estacions d’esquí l’hagin incrementat fins a un 17,2%, perquè han hagut de potenciar la creació de neu artificial, “tot i que han intentat estalviar al màxim en altres àmbits com la restauració”. “És difícil reduir si no es pot deixar de fer neu”, va asseverar Calvó, tot recordant que des del ministeri sempre s’havia incidit en mesures que no perjudiquessin la marxa dels negocis.