eleccions 2-a
Els partits tenen sis dies per tancar llistes
Els partits tindran fins dilluns per presentar les candidatures abans de la campanya, que començarà el 19 de març
Arribava el cap de l’executiu, Xavier Espot, a la sala de premsa de l’edifici administratiu de Govern per anunciar la data de les eleccions. Tal com va avançar el Diari d’Andorra, el dia escollit pel líder taronja serà el 2 d’abril, fent, d’aquesta manera, que els partits tinguin fins dilluns 13 de febrer per presentar les llistes tant nacionals com parroquials. “Fer candidatures no és un joc”, va recriminar el líder de l’executiu, que, al mateix temps, va celebrar l’elevat nombre de llistes que hi haurà a les taules electorals –se’n preveuen fins a vuit de nacionals– perquè “el pluralisme afavoreix la participació”.
La campanya encara haurà d’esperar fins al 19 de març a les tres de la tarda. Un horari poc habitual però que vol evitar encavalcaments amb el darrer acte de les finals de la Copa del Món d’esquí. “Nosaltres d’aquí a uns dies també tindrem una cursa”, va bromejar el cap de Govern a primera hora del matí en la presentació de les finals que s’han de disputar a Grandvalira. De fet, la fita esportiva va ser un dels factors a tenir en compte per acabar triant el 2 d’abril. La coincidència dels dos esdeveniments feia que la televisió pública no tingués capacitat humana per cobrir com correspon les finals de la Copa del Món i la campanya electoral alhora, un fet que va descartar el 26 de març com a possible per posar les urnes, si bé el cap de Govern va reconèixer que va ser la primera opció que es va plantejar. Pel que fa a la possibilitat d’esperar fins a després de la Setmana Santa, Espot va exposar que implicaria deixar massa temps des de l’aturada parlamentària fins a la celebració dels comicis. “Ens saben greu els problemes que es puguin ocasionar a la gent que tenia previst marxar de vacances aquell dia”, va lamentar l’aspirant a la reelecció, que va voler deixar clar que “en cap cas la data obeeix a tacticisme o a càlculs partidistes”.
En aquest sentit, el líder de l’executiu sí que va reiterar que el principal factor per començar a mirar el calendari va ser l’activitat parlamentària. Com ja havia afirmat en més d’una ocasió, es va prioritzar finalitzar tot el treball legislatiu abans de dissoldre el Consell General, si bé ahir va detallar que finalment van acabar caient dos textos com són la llei d’auditoria i la llei d’inversió estrangera. Així, Espot va manifestar que “fins a la setmana passada”, ja amb el pressupost aprovat, no es va començar a mirar el calendari a la recerca d’un dia convenient. “Sigui quin sigui el resultat estic satisfet d’haver portat aquest país a bon port, amb dificultats i amb algun desencert, però a bon port”, va celebrar el líder taronja, que va afirmar, sobre el fet d’haver esperat a iniciar el 2023 per convocar les eleccions, que “si la cosa va bé estaré molt content, si no tindré la consciència molt tranquil·la i havent fet allò que havia de fer fins al final”.
Així, Espot va apuntar que si bé el Govern estarà en funcions “tenim marge de maniobra per donar resposta a les necessitats de la ciutadania d’aquí fins a la data de les eleccions”. “No podem estar un mes i mig de braços plegats”, va asseverar davant la possibilitat que les mesures que es puguin tirar endavant durant aquest període en funcions puguin ser vistes com a electoralisme. “Extremarem el criteri de prudència, però nosaltres hem de seguir endavant donant resposta fins al darrer moment”. va sentenciar el cap de Govern.
Crida a la mobilització
Més enllà de les dates clau, ahir també es van detallar altres dies a remarcar en el calendari durant el període electoral. Des d’avui mateix fins al 28 de febrer tots aquells que “per qualsevol motiu” estiguin fora del país el 2 d’abril vinent podran demanar el vot per correu, podent materialitzar-lo fins al 28 de març (una vegada s’hagin rebut les paperetes a casa). Aquesta és una de les novetats d’aquest procés electoral, justament amb l’objectiu d’afavorir la participació de la ciutadania. En aquest sentit, Espot va remarcar que si bé la data escollida coincideix amb unes vacances escolars, “hi ha prou mecanismes compensatoris” per evitar la desmobilització. A més, el cap de Govern va fer una crida a la participació i va afirmar que “la millor recepta per mobilitzar la ciutadania és com encarem la campanya, amb propostes constructives o amb retrets”.
Pel que fa al vot judicial, s’iniciarà dilluns 20 de març i es podrà dipositar a la Batllia de dilluns a divendres de les nou del matí a les set de la tarda i dissabte de nou a una del migdia, fins dissabte 1 d’abril –dia de la jornada de reflexió–.
CALENDARI ELECTORAL
13 de febrer
12.00 Límit per presentar llistes
28 de febrer
12.00 Límit per demanar vot per correu
19 de març
15.00 Inici campanya
20 de març
09.00 Inici vot judicial
31 de març
24.00 Fi campanya
1 d'abril
Jornada de reflexió
2 d'abril
Jornada electoral