sistema sanitari
Només dos metges atenen urgències ràpides a l'hora punta
El cap del servei d’urgències reconeix certa tensió en la capacitat d’atenció dels pacients
Dos metges per atendre els pacients del servei d’urgències ràpides. Aquest és l’equip amb què compta l’hospital Nostra Senyora de Meritxell un dia qualsevol en hora punta, a banda dels infermers i altres professionals que els donen suport. Arran de les acusacions per part dels usuaris i del sindicat sanitari sobre un suposat col·lapse, el cap del servei d’urgències, Jordi Samsó, es va pronunciar i va corroborar que es troben en una situació de certa tensió que es dona des de fa temps.
“A urgències tenim una demanda molt per sobre de la que teníem els últims anys”, assegura Samsó. La mitjana de visites diàries se situa en 156 i puja a 182 a les hores punta (de les onze de matí a les nou de la nit). Es tracta d’un 20% més que respecte a fa dos anys, i el doctor afegeix que “la capacitat del servei d’atendre els pacients s’ha superat tres vegades”, una situació que empitjora durant la temporada d’hivern per l’augment de les patologies respiratòries i de les lesions en accidents d’esquí. Ara bé, no és l’únic factor que ha desembocat en una saturació de les sales d’urgències: “Fa anys que registrem una cronificació de les malalties i un augment progressiu de les visites, que se sumen a una plantilla cada cop més reduïda.”
100 Professionals
El doctor Samsó coincideix amb la branca sanitària de la Unió Sindical d’Andorra (USdA) que l’equip d’urgències no és prou nombrós. Els darrers mesos han experimentat diverses baixes i excedències i ara estan “en procés d’intentar tenir plantilla completa”; tot i que són un equip de 100 professionals, de moment no tenen prou capacitat per afrontar una situació sanitària com l’actual. Un clar exemple és el fet que hi hagi només dos metges atenent les urgències menys greus. “A això se li suma el fet que un dels metges pertany al servei urgent mèdic (SUM). Per tant, si hi ha urgència extrahospitalària ha de marxar i ens quedem amb un sol doctor per atendre els pacients de la sala d’espera”, explica. Aquests darrers dies, el metge del SUM ha hagut de sortir entre cinc i vuit vegades al dia, fet que ha incrementat les hores d’espera.
El sindicat sanitari va confirmar al Diari la setmana passada que el temps d’espera a urgències supera les tres hores. Per la seva banda, el cap del servei assegura que no poden quantificar amb exactitud quantes hores són, però poden confirmar que són “més que les habituals”. El que sí que poden determinar són el total d’hores que passen els pacients d’ençà que entren al servei d’urgències fins que surten amb un diagnòstic. Per a les patologies menys greus (nivell 4 i 5) aquest temps és d’entre una i tres hores, i per a les patologies més greus (nivell 1, 2 i 3) se situa prop de les sis hores.
Les solucions que proposa Samsó són tres. En primer lloc, i coincidint de nou amb les demandes del sindicat, proposa separar el SUM de les urgències. Afirma que és una mesura que estava prevista per al primer trimestre del 2023, però que encara no hi ha partida pressupostària i s’ha de preveure quants treballadors de més s’hauria de contractar. En segon lloc, el cap d’urgències opina que cal descarregar el servei d’urgències amb ajuda de l’atenció primària i, si s’aconsegueix que totes les parts implicades es posin d’acord, ampliant el servei de permanències mèdiques perquè funcioni cada dia de la setmana. Finalment, aposta per reforçar la plantilla d’urgències de forma permanent i no només en temporades puntuals.
REUNIÓ DENEGADA AMB EL SINDICAT
La branca sanitària de la Unió Sindical d’Andorra va denunciar ahir a través d’un comunicat que la direcció assistencial del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) ha rebutjat reunir-se amb representants del sindicat en considerar, suposadament, que aquest “no està legitimat per reunir-se amb la direcció”. Sobre aquest assumpte, Jordi Samsó, cap del servei d’urgències, diu que “personalment no tindria cap problema a reunir-se amb el sindicat per parlar de la delicada situació que pateix el sistema sanitari”, però que es tracta d’un afer que depèn només de la direcció del SAAS.
LES SOLUCIONS
1 Separar el SUM de les urgències
La mesura estava prevista per a principi del 2023, però encara falta pressuposar-la i començar a buscar personal per ocupar les noves places.
2 Promoure l’atenció primària
El cap del servei d’urgències, Jordi Samsó, afirma que “moltes de les visites que rebem es podrien resoldre mitjançant l’atenció primària”.
3 Reforçar la plantilla permanentment
Samsó denuncia una falta de personal que es dona des de fa anys i insta a contractar nous professionals per consolidar el servei d’urgències.