hoteleria

Rècord de contractacions durant la temporada d'hivern

El Govern ha aprovat enguany un total de 7.222 places dins de les quotes de la temporada d’esquí, de les quals se n’han cobert fins ara 6.318

Reunió amb el sector hoteler.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern va confirmar ahir als hotelers que enguany també disposaran d’una quota d’estiu. Els ministres van aprofitar la reunió per donar a conèixer el balanç de les quotes de temporada de l’hivern. Així, s’han aprovat 7.222 places, de les quals se n’han cobert 6.318, la gran majoria al sector hoteler (3.990), mentre que la resta corresponen a estacions d’esquí, agències de viatges, botigues de lloguer d’esquí i comerç. Les dades, que són més altes que les de la temporada passada, posen de manifest, segons ressalta el Govern, el repunt del turisme que s’ha produït.

El ministre en funcions de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, i el de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres, es van reunir ahir amb el sector, al qual van comunicar la continuïtat de la prova pilot que es va iniciar l’any passat. La mesura va facilitar als establiments hotelers i de restauració la contractació de personal suficient per tenir un bon funcionament, contràriament al que passava en anys anteriors, en què es constatava una manca de mà d’obra.

Per aquesta raó, la decisió anunciada per l’executiu ha estat molt ben rebuda i, de fet, la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) havia demanat dimarts, en la reunió del Consell Econòmic i Social (CES), una quota d’estiu similar a la de l’any passat. El director de la Unió Hotelera (UHA), Jordi Pujol, va qualificar d’“encert” que es repeteixi la prova pilot del 2022. Aleshores, uns 1.200 empleats que havien estat contractats a l’hivern van poder continuar treballant i altres 500 s’hi van incorporar sense haver tingut una feina anterior al país, segons els càlculs del sector. “És una mesura que dona tranquil·litat als treballadors i als establiments, que en cas contrari s’haurien de començar a buscar la vida per trobar treballadors a partir de final de febrer”, va assenyalar Pujol. El director de la Unió Hotelera també va destacar el “rècord” de contractacions que s’ha assolit durant aquesta temporada d’hivern, ja que en sumen més de 6.000.

En aquesta mateixa línia, el director de la CEA, Iago Andreu, va trobar com a “positiu” que s’hagi optat de nou per obrir una quota d’estiu de manera similar a la de l’any passat, tal com havia demanat l’entitat. D’aquesta manera, segons va destacar, les empreses poden “consolidar les seves plantilles” amb personal que ja coneixen i poden “incorporar nous treballadors”. A més, Andreu va destacar especialment el fet que un treballador temporer extracomunitari es pugui acollir a la quota general i obtenir un permís de residència i treball si ha estat treballant tres temporades al país –que no han de ser consecutives– en la mateixa ocupació, en comptes dels sis anys que s’exigien fins ara. El tràmit es podrà demanar al servei d’Immigració a partir de dilluns 3 d’abril. Actualment, hi ha 1.281 persones que es podrien acollir a aquesta possibilitat, segons van exposar els ministres durant la reunió d’ahir. Des de la Confederació Empresarial es considera, a més, que la quota d’estiu es podria estendre a altres activitats com el comerç, tot i que aquest extrem requeriria canvis legislatius i de moment només proposa que s’iniciï una reflexió al respecte. Per la seva banda, la directora d’Autèntics Hotels d’Andorra (AHA), Meritxell Cassi, va manifestar que “estem contents perquè la prova pilot ja va funcionar molt bé” i els hotels podran planificar de nou “amb tranquil·litat” les necessitats de mà d’obra per a la temporada d’estiu. Cassi va recordar que s’estan assolint bones ocupacions, “però també s’ha de tenir en compte que els costos han pujat molt”.

Durant la reunió d’ahir, els ministres Rossell i Torres van fer balanç de la quota d’estiu de l’any passat, de la qual fan una bona valoració. Un total de 1.702 persones s’hi van acollir, de les quals 1.141 venien d’haver treballat la temporada d’hivern 2021, i 1.341 han repetit durant aquest hivern.

La reunió que ahir van mantenir els ministres Rossell i Torres amb els representants del sector hoteler.

tracking