la criminalitat torna al nivell d'abans de la pandèmia

Previsió d'una justícia més àgil l'any 2026

Casadevall insisteix en la necessitat d’“independència pressupostària” per al poder judicial

L'acte de l'obertura de l'any judicial es va celebrar ahir a la sala magna de la seu de la justícia.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El president del Consell Superior de la Justícia (CSJ), Enric Casadevall, va manifestar ahir durant la inauguració de l’any judicial que, amb les noves incorporacions que preveu el pla de xoc aprovat recentment, hi haurà una “normalització” de la justícia en un parell d’anys. D’aquesta manera, Casadevall va donar a entendre que pels volts del 2026 es podria començar a notar una agilització de les causes judicials, que sobretot estan encallades avui dia pel que fa a la instrucció i la instrucció especialitzada a la Batllia, mentre que “el Tribunal de Corts i el Superior estan més al dia”. “Haurem netejat l’estoc vell i estarem al dia”, va afirmar.

De moment, però, al llarg d’aquest any s’aniran publicant els edictes per ocupar les 26 noves places previstes, entre les quals les de sis secretaris judicials, 13 oficials i sis administratius. A més, des del màxim òrgan de govern de la justícia es continuarà insistint perquè es pugui adoptar la figura que ja existeix a altres països de l’assistent judicial i jurídic per ajudar de manera puntual en moments de més feina, una possibilitat que de moment ha estat rebutjada pel Govern.

El fiscal general, Alfons Alberca, es va mostrar, però, més caut sobre la data en què es podria assolir un funcionament més fluid en l’administració de justícia i no va voler fer cap predicció concreta. “Les persones que treballen amb mi fan més del que els és exigible i, per tant, faran tot el possible perquè les coses funcionin”. “Per part nostra no quedarà”, va afegir Alberca. De totes manera, segons la seva opinió, a més de l’increment de personal el fiscal general considera que és important establir “plans estructurals de futur” a mitjà i llarg termini, i “procediments que siguin eficaços”. Alberca va valorar “positivament” les recents mesures aprovades per agilitzar les causes com, per exemple, el procediment d’ordenança penal que permet dictar sentències de manera immediata a la infracció penal i que considera que s’hauria d’ampliar. “La resocialització de la persona comença per l’acceptació que s’ha equivocat”, va argumentar Alberca.

El president del CSJ va aprofitar per fer balanç de la feina desenvolupada durant els últims anys, tenint en compte que el mandat d’aquest òrgan acaba el mes de novembre vinent. Així, igual que ja havia fet en altres ocasions, va reclamar en el discurs una vegada més la independència pressupostària de la justícia, àmbit que avui dia depèn gairebé en la seva totalitat del Govern. No es tracta, segons va reiterar, de disposar de més diners, sinó de “guanyar en agilitat”, fet que reforçaria, segons la seva opinió, la independència d’aquest poder de l’Estat. L’objectiu, segons va explicar Casadevall, hauria de ser disposar “d’un pressupost separat del tot del que elabora l’executiu, com passa en altres països”, de manera que el CSJ pugui “col·locar els diners allà on vulguem sense haver de negociar amb ningú”.

Alberca, per la seva banda, va ressaltar algunes mancances que veu en l’àmbit internacional i va indicar que no entén com és que encara no s’ha ratificat el Conveni de Mèrida, que data del 2003 i que tracta sobre la corrupció privada. El fiscal general també es va referir a la necessitat de procedir a una “reforma integral” del Codi de procediment penal amb l’objectiu d’introduir les noves tecnologies en les investigacions, així com de la llei de cooperació internacional per lluitar més eficaçment contra la ciberdelinqüència.

ALBERCA NO REVELA EL SEU FUTUR

El fiscal general, Alfons Alberca, no va revelar si continuarà com a fiscal a partir del 26 de setembre vinent, data en què acaba el seu mandat. “Fa trenta anys que soc a la Fiscalia i el primer que faré és acabar el meu mandat treballant amb la mateixa implicació que demano”. Alberca va recordar que avui dia no es pot afirmar si en aquella data la vista de BPA, sens dubte la vista estrella, haurà acabat o l’haurà de substituir un altre fiscal. “No m’ho he plantejat”, va dir sobre la possible continuïtat.

El president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall.

tracking