REPORTATGE

Addictes i maltractades

Projecte Vida treballa en nous tallers per a dones drogodependents i víctimes de violència de gènere. En principi començarà a funcionar a l’abril.

La presidenta de Projecte Vida, Eva Tenorio.ARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El 80% de les dones amb addiccions pateixen violència de gènere. Ho confirmen les últimes dades publicades per la Xarxa d’Atenció a les Addiccions (UNAD), una entitat espanyola que cada any elabora un informe sobre els diferents perfils drogodependents. En tot cas, és una mostra que les dones addictes i maltractades existeixen, i l’associació andorrana Projecte Vida treballa en nous tallers per prevenir i tractar aquests assumptes.

“Les dones addictes estan totalment invisibilitzades en la nostra societat”, afirma Eva Tenorio, presidenta de Projecte Vida, una entitat sense ànim de lucre que treballa per acompanyar les persones amb addiccions i les seves famílies. Tenorio explica que, a banda que les dones normalment consumeixen drogues legals i “sembla que això treu pes a la seva addicció”, una dona amb aquesta patologia està molt més estigmatitzada que un home: “Pensa que deixa de banda el rol de mare, de dona i de cuidadora”. I si a això se suma que una gran part de les dones addictes pateixen violència de gènere, som davant d’un problema social d’una gran magnitud. És per això que des de Projecte Vida treballen en una iniciativa que se centra en el tractament i la prevenció de la drogodependència des de la perspectiva de gènere.

Es tracta d’un projecte en el qual l’entitat treballa des de fa dos anys, però que per problemes de recursos no va poder tirar endavant. Ara, per fi, compta amb prou subvencions i el comú d’Escaldes-Engordany li ha cedit un local per dur-hi a terme aquests tallers, que aniran conduïts per una psicòloga experta en violència contra les dones. La idea és començar a l’abril, però encara volen buscar voluntaris que puguin cuidar els fills de les mares mentre que siguin a les sessions de teràpia. “Quan un home decideix posar-se en tractament, la dona gairebé sempre l’acompa-nya. Quan passa a l’inrevés, normalment les dones estan soles”, reflexiona Tenorio.

QUÈ ÉS PROJECTE VIDA

Fins al 2022, Andorra no disposava d’una associació dedicada al tractament de les addiccions. Projecte Vida va néixer per suplir aquesta falta, i es va convertir en l’associació de referència per al tractament, la rehabilitació i la reinserció sociolaboral de les persones amb addicció a l’alcohol i les drogues.

tracking