justícia

Alliberat un acusat d'agressió sexual per tenir un tribunal parcial

El Constitucional veu una convicció prèvia al judici del president del Tribunal de Corts

Un cotxe de policia davant la seu de la justícia.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional ha estimat parcialment el recurs interposat per una persona que va ser condemnada a nou anys de presó per un delicte major d’agressió sexual constitutiu de violació en grau de temptativa i a una indemnització a la víctima de 8.000 euros, juntament amb una acusada condemnada pel mateix cas a cinc anys de presó condicional. La decisió de l’Alt Tribunal anul·la la sentència del maig del 2022 del Tribunal de Corts i la del 15 de setembre del mateix any de la sala penal del Tribunal Superior de Justícia, i retrotreu les actuacions davant del primer perquè reiniciï amb una composició diferent i amb totes les garanties el procediment a la fase anterior al judici oral.

El recurrent, que divendres va sortir de la presó, havia presentat un recurs d’empara al·legant que s’havien vulnerat els seus drets a la defensa i a la presumpció d’innocència per unes manifestacions que havia fet el el president del Tribunal de Corts en la celebració de la vista, “que implicaven l’expressió prematura de la seva culpabilitat abans que hagués estat acreditada”.

Així, el president del tribunal, responent al seu argument que havia patit abusos a la infància, va contestar-li que “el normal per la meva experiència forense –i en tinc molta sobre aquest tema– es fa una pericial sobre... que se sap i està estadísticament demostrat que el que ha estat abusat dins la infància es converteix en agressor. Com que el que ha estat agredit en la infància es converteix en agressor. Això passa en molts casos... és un tema estadístic”.

El Tribunal Constitucional entén que “les paraules del president del Tribunal de Corts, que exposaven una opinió personal sobre una situació general en resposta a una declaració del recur­rent i dirigint-les manifestament a ell respecte dels fets que li eren imputats constitueixen l’expressió d’una convicció prèvia al judici i, per tant, una vulneració dels drets a un tribunal imparcial i a la presumpció d’innocència, reconeguts a l’article 10 de la Constitució”. Per aquesta raó, s’estima parcialment el recurs d’empara i es declara la vulneració dels drets a un tribunal imparcial i a la presumpció d’innocència, reconeguts a l’article 10 de la Constitució, i anul·la les resolucions impugnades. D’aquesta manera, la jurisdicció ordinària haurà d’iniciar de nou el procediment a la fase anterior al judici oral.

tracking