Sant Julià de Lòria
Quatre llistes per recollir els vots d'UL
La retirada de terceravia i l’arribada de noves formacions dibuixa un escenari incert
És, evidentment, on registra la gran absència de les eleccions del 2 d’abril vinent. La no presència de terceravia deixa Sant Julià, amb un escenari completament obert, amb quatre llistes que hi competiran. Per una banda, la coalició de DA i L’A a Sant Julià –amb Helena Mas i Eva París com a caps de llista– espera captar bona part dels votants de la formació laurediana, si bé Concòrdia, amb clares referències al projecte Desperta Laurèdia, espera poder aglutinar força i lluitar pels dos consellers territorials. Per fer-ho, el partit morat compta amb Pol Bartolomé i Maria Àngela Aché. Tanmateix, el PS espera que el pacte amb SDP l’impulsi també a Sant Julià de Lòria i poder sumar dos escons al Consell General, que semblaven quasi indiscutibles i ara han quedat orfes. A tot plegat, cal afegir-li la presència de la llista d’Andorra Endavant, el partit liderat en l’àmbit nacional per Carine Montaner, que tindrà a Sant Julià una prova de foc per intentar captar votants del partit amb el qual la fins ara consellera no adscrita va trencar aquesta legislatura.
De fet, Unió Laurediana havia aconseguit imposar-se sempre des del 1997 –si bé s’havia presentat sota diferents marques– a la territorial. L’abandonament de la cursa electoral s’explica per les divisions internes que travessa la formació, amb una facció, liderada per l’exconseller Josep Pintat, partidària de comparèixer en solitari a les eleccions, i una altra oberta a un acord amb Liberals o fins i tot amb DA.
Qui recollirà els vots de terceravia? Bartolomé admet que seran unes eleccions “molt incertes”, sobretot a Sant Julià. Tot i això, es mostra convençut que la formació que lidera té opcions de guanyar-se la confiança dels lauredians: “Concòrdia i Desperta Laurèdia reconeixem la feina feta per terceravia al Consell General i esperem que amb nosaltres la parròquia hi recuperi la presència i influència. La propera legislatura és molt important per a Andorra perquè haurem d’enfrontar-nos a grans reptes, com ara el model de relacions que hem de tenir amb la Unió Europea i la revisió de les lleis d’inversió estrangera.”
Per la seva part, Alís admet que “és difícil de dir” si els socialdemòcrates seran capaços de recollir part del vot de terceravia. “Sant Julià és una parròquia molt conservadora, però estem convençuts que molts votants poden veure en nosaltres un partit disposat a aplicar solucions als problemes del país”, assenyala l’exconseller, que argumenta: “Hi ha molta preocupació per la pèrdua de poder adquisitiu i la dificultat d'accedir a un habitatge digne a preu assequible, i aquest factor podria ser decisiu en aquestes eleccions i decantar la balança. He comprovat, parlant amb veïns de la parròquia, que això també preocupa a Sant Julià.”
Finalment, Mas admet que “no serà fàcil” competir pel vot dels electors i apunta que “es fa difícil de valorar” quin efecte tindrà la retirada de terceravia en el resultat final. La secretària d’Estat de Salut recorda, a més, que en aquestes eleccions tindran dret a vot 400 electors més que en els darrers comicis, fet que també podria decantar la balança a favor d’una de les quatre formacions que hi concorren. “Estic segura que DA serà part del canvi”, afirma.