cossos especials

Els bombers es revolten pels possibles canvis a les guàrdies

Els tres sindicats recorreran fins i tot a la vaga si la direcció canvia els torns de 24 hores

Una actuació dels bombers a Sant Julià de Lòria.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els tres sindicats del cos de bombers, SIBA, Associació-118 i ABA, estan en peu de guerra per les guàrdies. Fins ara han estat sempre de 24 hores, però la direcció n’ha inclòs en la planificació per a les pròximes setmanes algunes de 12 hores. “El malestar i la crispació” que ha creat va provocar que ahir les tres organitzacions sindicals emetessin un comunicat conjunt en què anunciaven protestes “en defensa dels nostres drets”, inclosa una possible vaga, si no cessa la “mala praxi” per part de la direcció.

El fet és que, segons els sindicats, la direcció “pretén modificar de forma discrecional i arbitrària el nombre d’hores de les guàrdies operatives”. Des de la direcció, però, s’ha negat que es vulgui dur a terme aquest canvi de manera permanent, sinó que tan sols s’han volgut reforçar “de manera puntual” alguns serveis en què habitualment participen els bombers amb torns de 12 hores. Una reunió que se celebrarà aquesta tarda hauria de servir per trobar una entesa entre totes dues parts.

El president del Sindicat de Bombers (SIBA), Ivan Vilares, va considerar que el problema rau “en el fet que no tenim cap tipus d’informació i la direcció ha tirat pel dret”, contràriament al que s’ha fet durant els últims anys, en què ha estat al capdavant del cos Joan Carles Recasens. “Més enllà del fet que es facin guàrdies de 12 hores, el que ens preocupa és la forma com s’ha fet, que ens provoca una total indefensió i inseguretat jurídica”, va asseverar Vilares. D’aquesta manera, segons van explicar els sindicats en el comunicat, “la conciliació laboral i familiar del cos de bombers queda a mercè de la voluntat de la direcció, que pretén modificar de forma improvisada i unilateral les condicions més essencials fins ara pactades, com són la jornada laboral, els torns de treball i les guàrdies opera­tives”.

Per Vilares, la nova forma d’actuar de la direcció “obre la porta que no hi hagi consens, com ha passat fins ara”, al temps que “crea mal ambient” entre els efectius del cos, que no han rebut cap tipus d’explicació sobre les raons dels canvis que s’han realitzat. “El nostre disgust també ve provocat per la manca de transparència per part de la direcció; sense previ avís, sense comunicació oficial escrita, sense causa justificada i sense que els representants dels treballadors fóssim informats”, es podia llegir al mateix comunicat. En aquest sentit, els sindicats recorden que l’actual direcció s’ha definit com a “continuista” de les polítiques, les decisions i els acords assolits amb l’anterior “des de fa més de 10 any”, i que sempre s’han mostrat “oberts al diàleg, a la conciliació i al consens”. Els sindicats, tot i no haver rebut cap comunicació al respecte, sospiten que una de les raons que pot haver portat a introduir guàrdies de 12 hores en la planificació laboral és la manca de personal que s’arrossega des de fa temps, tot i que fins ara s’han pogut mantenir operatives totes les casernes amb els efectius existents.

El director del cos de bombers, Jordi Farré, es va mostrar ahir “sorprès per la magnitud” que havia adquirit aquesta qüestió i va argumentar que la situació d’enfrontament que s’ha creat amb els sindicats “és un problema de comunicació”. En aquest sentit, va assenyalar que sempre hi ha hagut reunions periòdiques amb els sindicats i se’ls ha fet partícips de les decisions que ha pres la direcció. Segons Farré, dilluns passat, abans que fos emès el comunicat, ja havia convocat els sindicats per mantenir una reunió que ha de tenir lloc aquesta mateixa tarda, motiu pel qual es va mostrar obert a trobar “la milor solució” per al bon funcionament d’aquest servei públic. Sobre el fons de la qüestió, el director va voler deixar clar que només s’han planificat algunes guàrdies de 12 hores “de manera puntual” –hi ha deu persones afectades, segons va quantificar– per reforçar determinats serveis en què intervenen habitualment els membres, i va insistir que “en cap cas es vol canviar el règim dels horaris”.

A més, Farré va fer èmfasi en el fet que “la relació amb els sindicats sempre ha estat bona i fructífera i sempre es tindrà en compte la seva opinió”. La llei específica del cos del 2017 estableix que les guàrdies i l’horari de treball s’havien de determinar per reglament, que es va aprovar el gener del 2018.

tracking