memòria de la fiscalia

Les causes per drogues creixen un 81%

Els procediments relacionats amb el cànnabis, la cocaïna, l’èxtasi i l’alcohol han pujat

Un moment de l'obertura de l'any judicial, amb el fiscal general, Alfons Alberca.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El tipus d’infracció que ha suposat la incoació d’un major nombre de procediments durant el darrer any judicial ha estat el de delictes contra la salut pública, amb un total de 1.135 procediments penals, dels quals 831 són diligències prèvies; 14 sumaris per delictes majors; 162 contravencions penals, i un procediment de jurisdicció de menors. Així es desprèn de la memòria que el fiscal general, Alfons Alberca, va donar a conèixer divendres passat amb motiu de l’obertura de l’any judicial. La majoria de les causes, en concret 971, estaven relacionades amb l’haixix o similar, 117 amb la cocaïna, 36 amb l’èxtasi, cinc amb altres psicòtrops, quatre amb heroïna i dos amb cessió o venda d’alcohol a menors d’edat, segons es dedueix de la documentació facilitada pel Ministeri Fiscal.

En comparació amb l’any anterior, s’han incrementat en 511 el nombre de causes d’aquest apartat, que representa una pujada del 81,89%. En aquest sentit, el fiscal general va remarcar amb relació al tipus de procediment incoat que s’observa un augment global de les diligències prèvies, sumaris per delicte major, sumaris per delicte menor, contravencions penals i procediments de jurisdicció de menors. A més, s’observa que han augmentat en conjunt les causes referides al cànnabis o droga de toxicitat similar, cocaïna, èxtasi i a l’alcohol, segons el fiscal general a causa de la major mobilitat de les persones que s’ha produït una vegada controlada la pandèmia del coronavirus. Per la seva banda, han disminuït les causes relatives a l’heroïna i altres psicòtrops.

ROBATORIS I FURTS

D’altra banda, durant l’any passat es van instruir per delictes de robatoris, furts, receptació i extorsió un total de 583 procediments: 542 diligències prèvies, 13 sumaris per delictes majors, 11 sumaris per delictes menors i 22 contravencions penals. Els furts han motivat un total de 564 causes, de les quals 485 obeeixen al tipus bàsic de furt, 35 a la modalitat de furt amb força en les coses, 12 a furt amb abús de confiança, 10 a furt d’ús de vehicle, nou a furt en casa habitada, vuit a furt qualificat per raó de la natura o valor del bé sostret, tres a la modalitat de furt impropi i dos a furt amb escalament. Per la seva banda, els robatoris van provocar l’obertura de vuit procediments penals, amb set causes que obeeixen al tipus bàsic de robatori i un a robatori qualificat. S’han instruït tres causes per receptació i vuit procediments penals pel delicte d’extorsió. Aquests procediments han crescut un 41,8%.

tracking