Les llistes freguen la paritat de gènere
Els homes ocupen llocs més avançats, mentre que les dones són el 59% dels suplents
Tanmateix, la realitat varia si de la llista no es tenen en compte els suplents. Entre els 124 candidats (els catorze noms de les sis llistes nacionals i els dos primers de les 20 llistes territorials) ja hi ha una major presència d’homes. Si bé és cert que quasi es frega la paritat en aquest sentit, ja que hi ha 63 homes i 61 dones, que suposa una proporció de 51%-49% en favor del sexe masculí. Si es compara amb els darrers comicis generals és indubtable que la situació ha millorat. En aquella ocasió –amb set llistes nacionals i 24 llistes territorials– hi havia 146 noms elegibles, si no es tenien en compte els suplents. D’aquests, 81 eren homes i 65 dones, és a dir, una proporció de 55%-45% en favor també del sexe masculí. Així, la diferència s’ha retallat en tres punts percentuals en els darrers quatre anys.
MÉS HOMES AL DAVANT
Encara, però, es poden analitzar les llistes electorals des d’una altre perspectiva de gènere. Si s’observen només els que podríem denominar llocs elegibles, és a dir, els que tenen opcions reals d’arribar al Consell General, encara es mostra un biaix en favor dels homes, si bé també és de justícia apuntar que amb el temps s’està retallant. Així, comptant els cinc primers de les llistes nacionals i els dos titulars de les territorials, hi ha enguany un total de 70 candidats. D’aquests, 38 són homes i 32 són dones. Dit d’una altra manera: el 54% de les posicions capdavanteres de les llistes les ocupen homes, pel 46% que són ocupades per dones. Una realitat pràcticament idèntica a la del 2019, quan el 55% dels llocs amb possibilitats reals de traduir-se en un escó al Consell General eren per als homes (46), pel 45% ocupats per dones.
D’altra banda, també cal apuntar que si es tanca més el focus i es tenen en compte només els tres primers de les llistes nacionals, enguany la proporció és del 52%-48% en favor dels homes (30 homes i 28 dones).
ACCIÓ: DONES AL CAPDAVANT
Pel que fa a les llistes per partit, la formació que presenta més dones entre els titulars és DA, que suma 13 dones, el mateix que d’homes. Una paritat que també es compleix a Concòrdia, amb 10 dones i 10 homes entre els 14 de la llista nacional i els titulars de les tres parròquies on es presentaran. L’únic partit amb més dones que homes a les llistes és la formació de Carine Montaner, Andorra Endavant, amb 12 dones i 8 homes. En la situació contrària hi ha Acció, L’A i el PS. Els tres compten amb més homes entre les seves llistes. Així, les de Judith Pallarés, que reserven les tres primeres posicions de la llista nacional a dones –el partit que més presència femenina té entre les posicions capdavanteres de la nacional–, compta amb nou homes en total entre els titulars de les diferents llistes conformades, per vuit dones. El Partit Socialdemòcrata, conjuntament amb les diferents coalicions, va triar un total d’onze dones i quinze homes, sent la formació amb major diferència absoluta entre sexe masculí i femení. Tanmateix, el partit amb menor nombre absolut de dones és el de Josep Maria Cabanes, amb 7 dones i 8 homes.
Per últim, cal destacar que enguany, a diferència del 2019, hi haurà dues caps de llista nacionals. A més, vuit dones lideraran llistes territorials. De fet, en quatre llistes territorials les dues titulars són dones.
LES DADES
-Més dones en total
Si es tenen en compte tots els noms de les llistes, també els dels suplents, hi ha més dones que homes (107 dones i 95 homes, dels 202 en total).
-Més caps de llista
Aquestes eleccions, a diferència d’ara fa quatre anys, hi haurà dues candidates a cap de Govern. El 2019, tot i haver set llistes, cap.
-Els homes al davant
Un 54% dels llocs entre el primer i el cinquè de la nacional i els dos primers de les llistes territorials estan ocupats per homes.
-Paritat a DA i Concòrida
Els dos únics partits que tindran paritat entre els titulars són DA i Concòrdia, amb 13 homes i dones per als demòcrates i 10 per banda per als de Concòrdia.