tretze famílies afectades
Els veïns de l'edifici desallotjat sospiten que les obres duraran més de dues setmanes
El bloc de pisos presenta esquerdes des de fa uns mesos i s’han de consolidar els fonaments
Els veïns de l’edifici número 28 de l’avinguda Santa Coloma, a Andorra la Vella, han de desallotjar els seus habitatges abans de les sis de la tarda. El bloc de pisos presenta esquerdes des de fa uns mesos i, arran de l’empitjorament de l’estat, s’hi han de fer obres per consolidar els fonaments. En total seran 13 les famílies que hauran de marxar temporalment de l’edifici i totes seran reubicades en hotels de la zona el temps que durin les obres de rehabilitació. A la veïna del primer tercera li van comunicar ahir que hauria de marxar un vuit dies, però altres llogaters asseguren que els van dir dues setmanes. Tots ells sospiten que la situació s'allargarà més del previst.
El primer tercera és el pis més afectat de l'edifici, hi ha múltiples esquerdes per tota la vivenda, però la més important és la del dormitori. La bretxa és tan gruixuda que es pot veure la sala d'estar de la vivenda del costat. Al pis hi viu una dona des de fa 28 anys i, com altres veïns amb que ha parlat el Diari, ja té tot preparat per marxar a un hotel del centre de la capital.
Les sis de la tarda és l’hora límit que tenen els llogaters per marxar. “Si bé les obres de consolidació dels fonaments de l’edifici començaran dimarts vinent, avui començaran els treballs preliminars”, va explicar David Astrié, cònsol menor d’Andorra la Vella, que va assegurar que les obres no presenten un gran risc per als veïns i que el desallotjament es fa més aviat per precaució. “Les obres generaran pols, vibracions i és millor que no hi hagi ningú vivint a l’edifici. El primer és la seguretat dels veïns”, va manifestar.
Atesa la situació, el comú reubicarà totes les famílies en hotels propers al seu habitatge habitual, “durant tot el temps que durin les obres i amb pensió completa”. Així mateix, el cònsol menor va aclarir que durant aquestes dues setmanes els veïns podran tornar a casa seva sempre que ho necessitin, però en presència dels bombers.
ALTRES EDIFICIS AFECTATS
Els primers moviments sospitosos a l’edifici es van detectar a final de maig de l’any passat i, segons va assegurar ahir l’enginyer José Luis González, des d’aquell moment “van fer el seguiment corresponent”. El mes de novembre els moviments van augmentar, així com les esquerdes, i l’actual empitjorament no els ha deixat més remei que començar amb les obres de rehabilitació. González va explicar, però, que “el que es vol reparar és el pilar de la façana central i les obren no han de tenir correlació amb altres moviments que pateixen edificis del costat”. En efecte, la propietària del bloc de pisos del costat va explicar ahir que les seves vivendes també pateixen moviments i, des de fa poc, els han començat a sortir esquerdes. No va dubtar a atribuir aquests desperfectes a les obres que estan fent just davant del número 28 de l’avinguda Santa Colona per construir un nou edifici. Tanmateix, tant el comú de la parròquia com els enginyers que hi treballen i el propietari de l’edifici van insistir que encara és aviat per determinar l’origen d’aquesta situació i que “l’important ara és fer les obres amb garantia que l’edifici estigui ben estabilitzat”.
14.000 EUROS INICIALS
Josep Palmitjavila és propietari de totes les vivendes de l’edifici i va confessar que la seva única preocupació ara mateix “és la seguretat dels llogaters”. Quan van informar les famílies del seu desallotjament immediat totes van accedir-hi sense problema; inclús el local que hi ha a baix del bloc de pisos, que romandrà tancat fins a nova ordre. “Som amics des de fa molt temps. Ens entenem molt bé i no hi haurà cap problema”, va dir Palmitjavila.
La fase inicial de les obres ronda els 14.000 euros, però encara no en poden determinar el cost total. El que sí que van assegurar és que el comú d’Andorra la Vella es farà càrrec de totes les despeses generades.