afers exteriors
Liechtenstein, un país on “emmirallar-nos”
Espot vol que la població vegi en aquest país els avantatges que suposa l’acord amb la UE
No era la primera vegada que ho ha manifestat el cap de Govern en funcions, Xavier Espot, però ahir ho va reiterar: “Liechtenstein és el país en què emmirallar-nos en el procés d’acostament a la Unió Europea.” Així ho va asseverar després de la reunió que va mantenir amb el primer ministre de Liechtenstein, Daniel Risch, a l’edifici administratiu. Espot va indicar que Andorra pot tenir en el futur “un model de relació molt similar” amb la UE que el que té Liechtenstein, tot i que aquest país no pertany a la UE, però sí a l’Espai Econòmic Europeu (EEE) i a l’Associació Europea de Lliure Comerç (EFTA). Segons va explicar el cap de Govern en funcions, l’entrada al mercat interior comunitari és la millor via per “diversificar l’economia” i, d’aquesta manera, “poder ser més estrictes a l’hora d’acotar la inversió estrangera” i lluitar contra el creixement urbanístic desmesurat, i també per potenciar les polítiques socials i mediambientals. D’aquesta manera, alguns països han pogut establir, per exemple, un límit a la compra d’habitatges per als no residents “perquè prèviament han fet un procés de diversificació per ser menys dependents de la construcció”, segons Espot.
De fet, segons va ressaltar Risch, la incorporació a l’EEE ha permès a Liechtenstein duplicar el nombre de llocs de treball en els últims trenta anys “i les empreses del país segueixen operatives”. “Les pors no s’han materialitzat”, va assenyalar el primer ministre del país centreeuropeu, que va recordar, a més, que inicialment només el 55% de la població del país es mostrava d’acord amb la integració a l’EEE i avui dia aquest percentatge s’ha incrementat ja fins al 75%. “Quin millor exemple per explicar a la nostra ciutadania?”, va emfasitzar el cap de Govern en funcions.
La visita oficial de Risch, que va estar acompanyat del secretari general del ministeri d’Afers Generals del Govern i Finances, Simon Biedermann, dona continuïtat al desplaçament que Espot va fer al país centreeuropeu a l’octubre juntament amb la ministra d’Exteriors, Maria Ubach.
L’objectiu de la visita iniciada ahir és refermar la cooperació entre els dos països en àmbits com la diversificació econòmica, el turisme, la lluita contra el canvi climàtic i sobretot l’experiència d’aquest país centreeuropeu en el seu procés d’acostament a la Unió Europea (UE). “Els dos països tenim particularitats molt similars i el seu és un exemple a tenir en compte”, va manifestar Espot durant la compareixença en roda de premsa de tots dos mandataris.
El context internacional, marcat per la guerra entre Ucraïna i Rússia i la crisi energètica que se’n deriva, o el poder adquisitiu de la ciutadania van ser altres qüestions que també es van abordar durant la trobada bilateral. “Tenim reptes i oportunitats similars i per això és molt important tenir i intensificar les bones relacions entre nosaltres”, va apuntar Risch. La delegació de Liechtenstein es desplaçarà avui a Soldeu, ja que aquest país està especialment interessat per conèixer el model de turisme de neu d’Andorra.
MÀ D'OBRA QUE NO POT RESIDIR AL PAÍS
“La mà d’obra pot venir a treballar, però no es pot establir perquè tenim un model de quota i és l’encaix perfecte per a nosaltres.” D’aquesta manera explicava el primer ministre de Liechtenstein, Daniel Risch, el model del seu país pel que fa als treballadors. “Cal tenir bons amics com a veïns”, va ressaltar Risch, recordant que és un model que veuen bé els països limítrofs: Suïssa i Àustria.