Oberts vuits expedients a constructors per diverses irregularitats

El Govern i l’Acoda s’emplacen a col·laborar per erradicar les irregularitats amb els treballadors desplaçats

Els representants governamentals i els de la patronal de la construcció, ahir.SFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El departament de Treball instrueix vuit expedients que afecten quatre empreses de la construcció per irregularitats en l’àmbit de la seguretat i la salut (quatre), i per incompliments laborals relatius a qüestions com el màxim d’hores de la jornada laboral (quatre més). És una de les qüestions que els ministres en funcions d’Economia, Interior i Territori i Habitatge van tractar ahir amb els representants de l’Associació de Contractistes d’Obres (Acoda) en el decurs de la reunió per abordar les irregularitats destapades en la contractació d’obrers peruans amb el règim de subcontractes per exercir una prestació de serveis. “La reunió ha servit per posar en coneixement de l’Acoda les accions que s’han emprès per part del Govern davant la situació”, va comentar Jordi Gallardo. I per recollir, va afegir el ministre en funcions, el “compromís total” de l’entitat a col·laborar en l’objectiu que aquests treballadors tinguin les mateixes condicions que la resta. De causa penal per presumptes abusos contra aquests treballadors, va precisar el titular d’Interior en funcions, Josep Maria Rossell, no en consta cap més que la que va derivar en la detenció d’un empresari fa uns dies per les condicions en què allotjava els empleats.

Respecte als expedients administratius oberts, Gallardo va indicar que alguna de les empreses afectades fa part de l’Acoda, però que “no es tracta de buscar polèmica o assenyalar ningú”, sinó de cercar solucions. I que els incompliments són minoria. El sector té més de 4.000 treballadors i uns 250 són obrers contractats sota el règim de la prestació de servei, que els permet estar sis mesos al país. “Alguns d’ells es poden trobar en aquesta situació [de patir abusos], però la gran majoria no, però hi ha el compromís de centrar-nos en les situacions que cal millorar”, va afegir Gallardo.

CANVIS LEGISLATIUS

El que s’ha evidenciat és que per evitar irregularitats caldran modificacions legislatives. Els canvis reglamentaris introduïts a la normativa d’immigració –el darrer, assegurar la cobertura sanitària a aquestes persones– han volgut evitar aquestes pràctiques, però Gallardo va insistir que en contractes que es fan al país d’origen la legislació que afecta és la d’aquell país, i “no vol dir que hi estiguem d’acord, però per canviar això cal fer una modificació legislativa que no era la que en el seu moment s’havia plantejat per part del PS”. El titular d’Economia en funcions va apuntar que la voluntat és que la regulació laboral que s’hagi de respectar sigui l’andorrana. I, en aquest sentit, Josep Maria Rossell va afegir que una opció que es planteja és que “aquelles persones que venen desplaçades per fer una prestació de serveis ho facin amb empreses que estan dintre de la UE o que són de dret andorrà”. Llavors la regulació que s’hauria de respectar serà o l’andorrana o la comunitària.

Una altra qüestió que s’ha evidenciat és que empreses que són suposadament constructores acaben fent funcions d’empreses de treball temporal, fent cessions o prestació de treballadors. Una situació que també s’haurà d’ordenar. Gallardo va defensar que la fórmula de la prestació de servei acotada en el temps és bona “si s’utilitza de forma correcta”, però que “el problema és quan s’utilitza el concepte en situacions que no se cenyeixen”. I alguns haurien aprofitat les escletxes de la normativa per saltar-se-la.

La reunió també va servir per evidenciar que caldrà més mà d’obra aquest any i és possible que durant el 2024, i la necessitat que l’administració i el sector treballin plegats per fer previsions en aquest sentit i sota l’objectiu comú que “les persones que es desplacin tinguin els drets respectats”, i que la construcció pugui continuar amb una activitat que genera “llocs de treball, riquesa i ingressos”, va assenyalar el titular en funcions d’Eco­nomia.

L’Acoda també es va comprometre a cooperar amb el Govern en un altre problema que s’ha detectat durant les inspeccions, la mobilitat d’aquests treballadors que suposadament estan prestant el servei en una obra, però després estan en una altra.

CONTROLS MIGRATORIS

El ministre d’Interior en funcions també va defensar la tasca duta a terme en el seu àmbit d’actuació i va destacar que durant l’any passat es van fer prop de 700 controls, “no només a aquests treballadors, també a temporers”, i que únicament es van detectar sis irregularitats de caire administratiu. “El Govern se n’ha cuidat, ha estat proactiu i molt sensible de cara a aquests treballadors”, va etzibar.

CLAUS

1. Emparats sota la normativa andorrana

Si el contracte està fet al país d’origen del treballador, la legislació que val és la d’aquell país. Per això es planteja una modificació legislativa que ho canviï.

2. Constructores que fan d’una altra cosa

Un altra de les irregularitats a corregir és que empreses que suposadament es dediquen a la construcció acaben fent d’ETT, cedint i prestant treballadors.

3. Mobilitat dels treballadors entre obres

Les inspeccions també han detectat que operaris que suposadament presten servei en un lloc de treball no hi són, sinó que es mouen entre obres.

tracking