mudança exprés
Marxar de casa d'un dia per l'altre
Les 13 famílies que viuen a l’edifici d’Andorra la Vella afectat per unes esquerdes van abandonar ahir les seves vivendes
Les 13 famílies que viuen a l’edifici número 28 de l’avinguda Santa Coloma, a Andorra la Vella, van haver de marxar ahir de les seves vivendes. El dia d’abans el comú de la parròquia els va comunicar que arran de l’agreujament d’unes esquerdes que van aparèixer fa mesos havien d’abandonar el bloc de pisos. Així que van tenir tan sols 24 hores per recollir les pertinences i instal·lar-se a l’hotel que els han posat a disposició. “Mai m’hauria imaginat que arribaríem a aquesta situació”, va explicar l’Ana, la veïna del primer tercera, al Diari.
Fa més de 20 anys que l’Ana té llogat aquest pis i des de fa prop d’un mes el comparteix amb el nebot. El seu, assegura, és l’habitatge que està en pitjors condicions. Les primeres esquerdes van aparèixer el mes de maig de l’any passat, però eren “petites i insignificants”. Amb el pas del temps van sortir-ne més i cada vegada eren més grans. “De vegades estàvem veient la televisió al menjador i sentíem sorolls molt forts que provenien de les esquerdes que s’estaven formant”, va explicar. L’habitatge està ple de bretxes, però la que més crida l’atenció és la del dormitori principal: “És tan gran que puc veure el menjador de la veïna del costat.” El terra del compartiment també està desnivellat.
Reallotjats en hotels
Encara que el primer tercera és el pis més afectat, la majoria tenen esquerdes. La Cintia, veïna del cinquè primera, va explicar que les tenen sobretot al menjador. La Cintia viu amb la seva parella i les dues filles: una té 12 anys i l’altra, un mes. “És un enrenou perquè hem de marxar corrents, però l’important és que estarem segurs”, va afirmar. Ara bé, estan parlant amb l’hotel que el comú els ha facilitat per assegurar-se que tenen tot el que necessiten per al nounat.
Els veïns amb qui ha contactat el Diari s’allotjaran a l’hotel Yomo Cèntric, a l’avinguda Meritxell. L’Ana va explicar que els han donat dues habitacions individuals, una per a ella i una altra per al nebot, i tenen pensió completa. A més a més, els van assegurar que podran tornar a les vivendes sempre que ho necessitin acompanyats pels bombers. Ella, però, espera no haver de tornar durant aquestes dues setmanes que els va prometre el comú i ha guardat en una maleta de viatge tot allò que preveu que necessitarà.
Un altre veí, que no va voler identificar-se, es va queixar que els diguessin que havien de marxar “amb tan poc temps d’antelació” i va dir que la seva família té un gos i estan tenint problemes per trobar allotjament. Hi ha altres llogaters que han decidit allotjar-se amb familiars o coneguts el temps que durin les obres de rehabilitació de l’edifici.
Els orígens
L’edifici número 28 no és l’únic afectat de l’avinguda Santa Coloma. Algunes parts de la vorera del carrer estan aixecades i la propietària del bloc de pisos del costat assegura que han començat a aparèixer algunes esquerdes. El propietari de l’hotel Bellapí també té bretxes, la més gran situada a la paret que toca amb l’edifici afectat. Explica que la situació no ha anat a més perquè ells van decidir reforçar tot l’edifici, “si no ens hauria passat el mateix que a l’edifici”.
Dijous, quan el comú, l’equip d’enginyers que treballen pel comú i el propietari de l’immoble van anunciar el desallotjament, van insistir que encara és aviat per parlar de les causes d’aquesta situació. Tanmateix, els veïns coincideixen que l’origen són les obres que estan fent al carrer del davant per construir un nou bloc de pisos. “Mai hem tingut problemes. Tot va començar quan es van posar a construir aquest edifici”, va afirmar la llogatera del primer tercera.
Ahir van començar els treballs preliminars i dimarts de la setmana vinent començaran les obres per consolidar els fonaments de l’edifici. David Astrié, cònsol menor d’Andorra la Vella, va anunciar que tot plegat duraria aproximadament dues setmanes i l’enginyer José Luis González va advertir que es pot allargar a mesura que els treballs vagin avançant. Per la seva part, els veïns estan convençuts que hauran d’estar fora de casa més de dues setmanes.
EL TALLER DE VEHICLES TAMBÉ HA TANCAT
Les famílies que viuen al bloc de pisos no són les úniques afectades per aquest desallotjament exprés. El taller de reparació de vehicles que hi ha a baix també ha de tancar el temps que durin les obres de consolidació dels fonaments de l’edifici. En principi seran dues setmanes, però veïns i enginyers coincideixen que segurament s’allargarà. El propietari de l’empresa treballarà mentrestant en un altre taller que comparteix amb un soci i un treballar va explicar al Diari que ha d’agafar “vacances obligades”. Esperen que a tot estirar en un mes se solucioni aquesta situació i puguin tornar a treballar.