protesta ciutadana

150 manifestants reclamen aturar el projecte de Grifols

La concentració silenciosa per mostrar el desacord d’una part dels veïns amb el projecte de centre de recerca en immunologia aplega 150 persones

150 manifestants reclamen aturar el projecte de GrifolsVíctor González

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unes 150 persones, segons va calcular el Diari i va confirmar la policia, van concentrar-se ahir a tres quarts de dotze del migdia a la plaça Major d’Ordino. L’objectiu de la convocatòria era fer evident el malestar d’una part de la població de la parròquia –però també d’arreu del país, ja que en la manifestació no només hi havia ordinencs– pel projecte de construcció d’un centre de recerca en immunologia equipat amb un laboratori de nivell de bioseguretat P3 als terrenys del Prat de la Farga de Casa Rossell.

Pels volts de les dotze els manifestants, entre els quals hi havia diverses figures vinculades a la política (vegeu el desglossat), van emprendre la marxa carrer Major avall, sempre en silenci. En arribar a la rotonda, van tombar a mà esquerra i van baixar per la Travessera fins al carrer dels Coms. Aleshores van seguir pel carrer de Santa Bàrbara fins que van arribar a l’església homònima, situada a la vora del camí ral. En aquest punt van tombar en direcció a Llorts i van caminar uns 200 metres per la vora del Valira del Nord fins que van arribar als terrenys, propietat del Govern, que hauran d’acollir el centre de recerca de la multinacional farmacèutica Grífols. Allà van asseure’s i, després d’uns minuts en silenci, van fer mitja volta i se’n van tornar a Ordino.

Entre els manifestants predominava el convenciment que, malgrat l’oposició veïnal, el Govern tirarà endavant el projecte. “Sé que segurament el fet que hàgim sortit avui a protestar no canviarà les coses. Em temo que tot ja està decidit. Però no podíem quedar-nos de braços plegats davant del que està passant. Havíem de dir-hi alguna cosa. El Govern ha fet i desfet sense consultar els ciutadans. No ha estat gens transparent”, va lamentar un dels concentrats en declaracions a aquesta publicació.

Un altre dels manifestants, per la seva banda, va retreure al cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, que no sigui prou “valent” per convocar una consulta popular perquè tots els ciutadans de la parròquia puguin pronunciar-se sobre el projecte. “Els ordinencs hauríem de poder dir si estem o no d’acord amb el laboratori. Mai no hem tingut veu. Ni quan el Govern va anunciar el projecte ni ara”, va denunciar. Fa unes setmanes els consellers de la minoria al comú d’Ordino, Enric Dolsa (X’Ordino) i Jean-Michel Armengol (Movem Ordino), juntament amb el candidat de Terceravia a les eleccions comunals del 2019, Jordi Balsa, van presentar una sol·licitud al comú perquè organitzi una consulta popular sobre el projecte. La corporació va rebutjar la proposta amb l’argument que no té la facultat per tirar endavant una consulta popular sobre un projecte d’interès nacional, com és el cas del centre de recerca impulsat pel Govern i Grífols.

Altres manifestants també van assenyalar la “incompatibilitat” entre el laboratori de nivell de seguretat biològica P3 i la protecció de l’entorn natural de la parròquia. En aquest sentit, un dels cartells que la plataforma que va organitzar la protesta va repartir entre els concentrats es preguntava: “Un laboratori P3 dins la reserva de la biosfera?”.

LES CRÍTIQUES

Transparència

Els manifestants consideren que el Govern no ha estat prou transparent a l’hora d’informar els ciutadans sobre el projecte.

Consulta popular

Alguns concentrats van retreure al cònsol major d’Ordino que no autoritzi una consulta popular sobre el laboratori.

L'ALIANÇA ARMENGOL-DOLSA I ANDORRA ENDAVANT TAMBÉ ES MOBILITZEN

Una de les absències més destacades va ser la de la líder d’Andorra Endavant, Carine Montaner. En representació de la formació política va assistir-hi la cap de llista de la papereta parroquial a la capital i directora de l’Institut de Drets Humans, Elisa Muxella. D’altra banda, tal com ja havien anunciat en els darrers dies, els dos consellers de la minoria al comú d’Ordino, Enric Dolsa, de X’Ordino, i Jean-Michel Armengol, de Movem Ordino, també van participar en la mobilització. Cal recordar que Armengol és el candidat de l’aliança entre el Partit Socialdemòcrata i la formació de Dolsa per desbancar els Demòcrates a Ordino en les properes generals. Pere Mas, el segon de la llista i vinculat a X’Ordino, també va donar suport a la concentració. També hi havia altres persones que estan o han estat vinculades a la política, com ara Maria de la O Soto, suplent a la llista parroquial d’Ordino a les generals del 2019 per d’Acord, que va ajuntar Liberals i el PS, el candidat de Terceravia a les comunals del 2019, Jordi Balsa, i Albert Gomà, fundador de Concòrdia i Desperta Laurèdia.

tracking