rEPORTATGE

Adeu, auxiliar d'infermeria

Des del 1995 aquest concepte no exiteix, però ha estat ara que des del ministeri de Salut i des del SAAS s’ha fet el pas definitiu per reconèixer la titulació i el salari que correspon a les TCAI.

Carmen Ballester, Carme López i Lourdes Rodríguez, de l'associació TCAI.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després d’anys batallant, primer com a col·lectiu i després des d’una associació oficial, la professió d’auxiliar d’infermeria queda per a la història, en el passat. El ministeri de Salut i el SAAS han acceptat “per justes” les demandes, i aquestes i aquests professionals sanitaris han vist com se’ls reconeix la graella salarial que els pertoca per titulació i també com deixen de ser “auxiliars de ningú” i se’ls cataloga com a TCAI, professional de la salut que ha obtingut el títol de grau mitjà en tècnic de cures auxiliars d’infermeria, la qual cosa el prepara per proporcionar cures als pacients i actuar en diverses àrees de l’atenció sanitària, formant part dels equips d’infermeria, tant en l’àmbit comunitari com en l’especialitzat.

El canvi els suposa una millora salarial que equipara el salari amb el dels tècnics de farmàcia i parafarmàcia, i els d’emergències sanitàries, amb un increment mensual de 138 euros. Però més que el factor econòmic, des de la junta de l’associació es valora que s’ha aconseguit un “canvi històric i es posa fi a una injustícia” de la qual tothom era conscient. Per això volen agrair la comprensió del SAAS i, molt especialment, del ministre de Salut, Albert Font, “que en el poc temps que ha ocupat la cartera ha entès que el canvi era necessari”.

A partir de l’1 de gener de l’any que ve serà obligat disposar de la titulació de TCAI per presentar-se a un edicte. La millora salarial, amb efectes a partir d’aquest mes, només afecta el personal del SAAS, però des de TCAI Andorra es fa una crida als centres privats perquè contractin TCAI i no cuidadores “per un estalvi de diners”. Dins el SAAS hi ha personal anomenat ASO, que haurà de superar una valoració per al reconeixement del títol i passar a la nomenclatura de TCAI.

La demanda ara assolida feia 12 anys que era sobre la taula amb l’argument que es tracta de professionals amb titulació de grau mitjà. El 12 d’octubre es va aconseguir, a través del conveni col·lectiu del SAAS, i amb l’entrada en vigor del pressupost d’aquest any, divendres passat, tot és plenament vigent.

Però l’alegria és doble. Aquest any surt la primera promoció del batxillerat TCAI –dos cursos– i podran exercir en altres països. “La ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, va entendre perfectament aquesta necessitat i els nois i noies podran exercir en qualsevol país europeu”, expliquen des de la junta de l’associació, que té uns 170 membres, no només del SAAS, sinó també de Salita, Clara Rabassa i Sant Vicenç d’Enclar.

L’associació és l’única via d’unir esforços, ja no és possible crear un col·legi perquè no es tracta d’un títol universitari. Ara toca fer molta pedagogia i “insistir que no som auxiliars, hem d’aconseguir que la gent ens reconegui pel que som, TCAI, i sabem que no serà fàcil, perquè posar fi a un hàbit costa”.

Fins ara la seva activitat laboral no era considerada una professió. Per formació i tasques assignades demanaven ser en el mateix rang professional que els tècnics de transport sanitari i els tècnics de farmàcia. Aquests dos rols dins el sistema sanitari exigeixen una formació de grau mitjà, igual que el que forma els tècnics de cures auxiliars d’infermeria.

Des del 7 d’abril del 1995 no existeix el concepte “auxiliars d’infermeria”. Des de fa 27 anys la manera correcta d’anomenar aquestes professionals és tècniques de cures auxiliars d’infermeria.

tracking