balanç de sancions del 2022

Els mossos posen 1.133 multes per velocitat a cotxes del país

La totalitat de sancions motivades per infraccions de trànsit s’enfila a 1.473

Un cotxe andorrà caçat amb excés de velocitat.mossos

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les multes imposades pels mossos d’esquadra a conductors residents al Principat per infraccions de trànsit en carreteres catalanes han experimentat un creixement notable el 2022 respecte a les xifres d’un any enrere. El nombre d’expedients oberts ha estat de 1.473 –el 2021, segons les xifres facilitades a principi de gener de l’any passat, van ser 1.164– i els que són motivats per superar el límit de velocitat permès s’han enfilat a 1.133, quan el 2021 van ser 890. Per tant, hi ha hagut un augment del 27% en les multes relatives a l’excés de velocitat, que són les que motiven la immensa majoria de les sancions imposades per la policia autonòmica catalana a conductors del Principat. Excessos de velocitat captats per la xarxa de radars fixos i mòbils distribuïts arreu de la xarxa viària i que la componen uns 200 de fixos, quaranta de tram (com el de la C-14 entre Bassella i Ponts, un dels trams més transitats per vehicles del país) i els més de cent de mòbils.

A final de gener el Servei Català de Trànsit informava de la posada en funcionament dels dar-rers dos radars de tram de les carreteres catalanes, concretament a la carretera C-59, al terme municipal de Palau-solità i Plegamans. Més de dos-cents quilòmetres de la xarxa viària veïna són vigilats per aquests cinemòmetres que controlen la velocitat mitjana a la qual circula el vehicle pel tram controlat per l’aparell i si, per tant, supera el límit permès. Es defensa com una alternativa òptima perquè eviten frenades sobtades, es cobreix un tram sencer de carretera i s’ha comprovat que esdevé un element dissuasiu per als conductors.

Les infraccions per superar la velocitat permesa són el motiu de tres de cada quatre multes imposades pels mossos d’esquadra a conductors del Principat. El segon lloc l’ocupen les que són motivades per no senyalitzar correctament les maniobres (97), i el tercer, les que s’agrupen com a infraccions que incompleixen la “normativa general” (87). Els mossos també van interposar mig centenar de sancions a conductors andorrans o residents que van donar positiu en controls d’alcoholèmia o de consum de drogues. El centenar de multes restants responien a incompliments de la normativa sobre avançaments, documentació del conductor, elements de seguretat (cinturó, casc), matriculació i condicions tècniques del vehicle, interseccions, parades i estacionaments, transport de persones, mercaderies i coses i obligació d’identificació dels conductors. Finalment, es va obrir un expedient sancionador per no respectar “les normes sobre animals”.

CLAUS

1 Augmenten les multes per circular ràpid

El 2022 s’ha tancat amb més expedients oberts per excés de velocitat que el 2021. Segons les dades facilitades el gener de l’any passat, al 2021 s’havien notificat unes 900 sancions.

2 La incorrecta senyalització de maniobres

Es tracta del segon incompliment més detectat: no senyalitzar correctament les maniobres. Va suposar un centenar de multes.

3 Mig centenar de positius per droga i alcohol

Els mossos van imposar 49 multes per donar positiu en controls d’alcoholèmia o consum de drogues.

tracking