actuació d'urgència

Inici de les obres a l'edifici desallotjat per esquerdes

Els treballs per consolidar el pilar central de la façana, que sosté tot l’edifici, van començar aquesta setmana

La màquina utilitzada per injectar el ciment, davant de l'edifici.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La intervenció d’urgència per reforçar els fonaments de l’edifici número 28 de l’avinguda Santa Coloma, a Andorra la Vella –desallotjat el passat dijous 16 de febrer arran de l’empitjorament de l’estat d’unes esquerdes que s’hi van detectar– ja ha començat. Segons van confirmar al Diari fonts del comú d’Andorra la Vella, el dilluns d’aquesta setmana van arribar les màquines i l’equip professional que hauran de treballar en els propers dies per consolidar el pilar central de la façana. La previsió del comú és que la intervenció s’allargui un parell de setmanes, tot i que podrien enllestir-se abans.

La màquina utilitzada en els treballs injecta resina expansiva a al subsòl. Es tracta d’una tecnologia que permet consolidar el volum del terreny que sosté la càrrega de l’estructura en poc temps. Fonts de l’equip professional que treballa en l’obra van explicar al Diari que les injeccions s’han fet cada 20 centímetres i a una profunditat d’entre cinc i sis metres. Aquesta intervenció hauria de servir per reforçar els fonaments de l’edifici i, per tant, perquè les 13 famílies que hi viuen puguin tornar-hi. Cal recordar que la majoria van acceptar l’oferta del comú de reallotjar-los en un hotel de la zona mentre no s’hagin acabat les obres (vegeu el reportatge que acompanya aquest article). Les primeres esquerdes a l’edifici van detectar-se el maig de l’any passat. Fins al novembre dos tècnics enginyers, un contractat pel comú i un altre per la propietat de l’immoble, van fer un seguiment constant de l’estat de l’edifici. Aleshores van considerar que les esquerdes no suposaven un risc per als inqulins, i van arribar a la conclusió que podien continuar vivint-hi.

Tot i això, a partir de finals d’any van començar a detectar-se moviments mil·limètrics a l’edifici, fet que va alertar els tècnics. Va ser en aquest moment quan van recomanar, per precaució, que es reallotgessin els veïns.

El comú va reiterar que les obres no suposen un risc per als veïns, però que era convenient que es fessin amb l’edifici buit per evitar-los les molèsties derivades de possibles vibracions i l’aixecament de pols.

La previsió inicial és que les obres costin al voltant uns 14.000 euros, tot i que la factura final podria variar en funció del temps que necessitaran els paletes per enllestir els treballs.

Alguns veïns atribueixen els desperfectes a les vibracions produïdes per les obres que estan en marxa just al davant de l’edifici desallotjat. Tot i això, tant el comú d’Andorra la Vella com els enginyers que hi treballen i el propietari de l’edifici van afirmar la setmana passada que encara és d’hora per atribuir una causa a les esquerdes.

Un operari davant l'edifici desallotjat a Andorra la Vella.

tracking