justícia

Claverol evita la presó gràcies a l'indult dels coprínceps del 2019

Corts li imposa sis mesos de reclusió ferma però també li concedeix la mesura de gràcia

Claverol en una imatge d'arxiu.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Corts considera l’expresident de la Fundació Privada Tutelar, David Claverol, responsable dels delictes majors d’apropiació indeguda continuada d’una quantitat superior a 6.000 euros i d’estafa qualificada en concurs medial amb admnistració deslleial per haver usat el poder que li atorgaven les seves funcions per fer-se amb més de 20.000 euros dels comptes de l’entitat. La sentència feta pública ahir considera provats tots els delictes que li imputava la fiscalia però la pena imposada és considerablement inferior a la que pretenia el ministeri públic, que eren sis anys de presó. Claverol ha estat condemnat a tres anys de reclusió però la part ferma és de només sis mesos i en cap cas entrarà a la Comella si és que la resolució acaba sent ferma –les parts tenen quinze dies per presentar recurs a la sala penal del Tribunal Superior– perquè els magistrats li atorguen el benefici de l’indult signat l’octubre del 2019 pels dos coprínceps –amb motiu de la visita d’Emmanuel Macron al Principat– i que era precisament de sis mesos.

Com a pena subsidiària, la sentència l’inhabilita durant quatre anys per ser administrador d’una entitat sense ànim de lucre o bé de patrimoni aliè. I malgrat que no hi ha responsabilitat civil perquè l’expresident de la Fundació Tutelar va retornar tots els diners, la sentència sí que el condemna a indemnitzar amb 6.000 euros l’entitat pels danys morals patits i a sufragar el cost que tindrà la publicació del contingut de la mateixa en els dos mitjans escrits de més tirada d’Andorra.

Els magistrats del Tribunal de Corts han absolt David Claverol del delicte d’estafa relacionat amb la contractació d’una nova pàgina web per a l’ens de què l’acusava també la fiscalia. De fet, la web va ser el detonant de tot plegat perquè va motivar que la Fundació s’adonés dels moviments irregulars als comptes.

Els responsables van denunciar Claverol l’agost del 2019. Els moviments fraudulents havien arrencat el maig d’aquell any. Fins a l’agost va fer set reintegraments que van sumar 20.700 euros i que va destinar a despeses personals. Una apropiació que Claverol va reconèixer i que va atribuir al fet que vivia “una situació complicada”. A banda de treure diners dels comptes de l’entitat, el condemnat va autoritzar una factura de 2.550 euros que considerava que havia de cobrar perquè estava fent feina extra i aliena a la que eren les seves funcions com a responsable de la Fundació, tasca que consistia en la recerca d’un nou local. Va assegurar que la remuneració extra l’havia explicat en una reunió al patronat de la Fundació però l’antic president ho va negar durant la vista oral. “Mai va demanar que se li pagués, l’hauria engegat”, va al·legar.

La condemna va molt més enllà del que acceptava la defensa, que va esgrimir que únicament existia un delicte d’adminsitració deslleial i que la pena no havia de superar els quatre mesos de presó condicional. La família de l’acusat va retornar tots els diners després que esclatés l’escàndol, a finals del mes d’agost del 2019, però ell, que havia marxat del país, no es va lliurar a la policia fins el desembre. Va ser detingut i alliberat amb càrrecs.

tracking