Un any de guerra a europa

Un any de les sancions a Rússia i del fi de la neutralitat d'Andorra

La mobilització al continent va forçar també el Principat a posicionar-se

Un dels primers refugiats ucraïnesos arribats al país.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’esclat de la guerra entre Rússia i Ucraïna va desencadenar, ara fa un any, diversos paquests de sancions internacionals contra la pròpia Rússia i Bielorússia. Una mobilització que va forçar també Andorra a posicionar-se, trencant la seva neutralitat històrica. Una decisió que va comptar amb la unanimitat dels grups parlamentaris –a excepció de la llavors consellera no adscrita, Carine Montaner. “La prudència ens pot fer esdevenir traïdors”, va sentenciar Eric Jover en seu parlamentària. “No som ni alineats ni neutrals; estem al costat de les llibertats”, va defensar Josep Pintat.

Un moviment, el d’Europa i també el d’Andorra, que va ser la prèvia a un altre efecte col·lateral: l’arribada de refugiats al Principat. En la darrera roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el ministre portaveu en funcions, César Marquina, va recordar que Andorra acull actualment 285 persones, a més de les 24 persones que es troben en règim de turista. Una arribada massiva que va obligar l’executiu –que segueix avui sense una llei específica per a refugiats– a trobar un espai per a una cinquantena de persones, que es va trobar en un hotel a el Tarter. “En primer lloc hem de lamentar que després d’un any encara perduri el conflicte”, destacava ahir el cap de Govern en funcions, Xavier Espot, que apuntava que “Andorra ha estat a l’alçada de les circumstàncies” tant en l’àmbit de posicionament com en l’àmbit de l’acollida humanitària. “Andorra ja no pot viure al marge, no volem acollir capitals o beneficiar-nos de conflictes d’aquesta naturalesa”, va sentenciar Espot, que també va recordar un altre efecte col·lateral de la guerra a les portes d’Europa: l’escalada de la inflació i la crisi energètica, qüestions de les quals Andorra tampoc es va poder escapar.

AFECTACIONS

1. Sancions internacionals d’andorra

Per primer cop, el Consell General aprovava un paquet de mesures per aplicar sancions internacionals a un país tercer trencant la neutralitat.

2. Població volcada amb ucraïna

Des de l’esclat del conflicte la població del país es va volcar amb el poble ucrainès amb l’enviament d’ajut humanitari.

3. Arribada de refugiats a Andorra

Per primer cop el Principat va haver de gestionar l’arribada massiva de refugiats sense un text legal específic. Avui, hi ha 285 persones refugiades i 24 en règim de turista.

4. Inflació i crisi energètica al país

Més enllà del final de la neutralitat, Andorra també va patir, com bona part del món, efectes col·laterals de la guerra, com ara l’escalada de la inflació o la crisi energètica.

tracking