Energia

Andorra i Espanya acorden iniciar la nova interconnexió elèctrica

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, es reuneix a Madrid amb la seva homòloga espanyola, Teresa Ribera

La ministra Sílvia Calvó amb la seva homòloga, Teresa Ribera, ahir a Madrid.GOVERN

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Andorra i Espanya han donat llum verda a l’inici dels treballs per a l’establiment d’una nova interconnexió elèctrica internacional. Així es va decidir durant la reunió que van mantenir ahir a Madrid la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat en funcions, Sílvia Calvó, i la seva homòloga espanyola, la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera.

Aquesta obra és de cabdal importància per a Andorra, ja que a través d’aquesta interconnexió es podrà incrementar el flux d’electricitat procedent del país veí. En aquest sentit, el principal objectiu del nou equipament és incrementar la capacitat d’intercanvi entre els sistemes elèctrics dels dos països per poder alimentar, des del sistema elèctric espanyol, les creixents demandes esperades al sistema andorrà, atès que la potència de l’eix actual no aconseguiria assolir la capacitat suficient per satisfer la demanda prevista al Principat. D’aquesta manera, la posada en marxa de la interconnexió comportarà el desplegament d’un nou circuit a 220 kV des d’Adrall a la frontera amb Andorra, l’ampliació de la subestació d’Adrall, així com el posterior desmantellament de l’actual línia de 110 kV. Aquest treball serà desenvolupat sota la coordinació dels respectius operadors de transport de la xarxa elèctrica, Xarxa Elèctrica d’Espanya (REE) i Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), garantint-se en tot moment la màxima protecció mediambiental i de la biodiversitat a les àrees d’actuació, segons el comunicat conjunt que es va emetre.

De forma paral·lela, Andorra cotinuarà impulsant les infraestructues necessàries per reduir la dependència energètica, contribuint així a assolir l’objectiu de neutralitat de carboni el 2050. L’acord també estipula que Andorra es beneficiarà en matèria de seguretat i qualitat de subministrament, seguint les anàlisis fetes per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència.

La reunió d’ahir va permetre continuar avançant en el desenvolupament de les infraestructures elèctriques comunes, així com també aprofundir en les relacions d’amistat i de bon veïnatge entre tots dos països. Les dues ministres van compartir la situació energètica de cada país, els escenaris de futur al tomb d’aquesta temàtica i Calvó es va interessar així per fer un seguiment de la situació energètica a nivell europeu. Pel que fa la nova interconnexió elèctrica internacional, està prevista a la Planificació de la xarxa de transport d’energia elèctrica 2021-2026. Entre els diversos objectius del document hi figura el reforçament de les infraestructures existents i la promoció de noves instal·lacions que permetin avançar en el camí de la transició ecològica garantint el subministrament i tenint com a màximes prioritats la protecció del medi ambient i l’eficiència econòmica del sistema elèctric.

Calvó va estar acompanyada a la reunió de l’ambaixador d’Andorra a Espanya, Vicenç Mateu. Per part espanyola van formar part de la reunió el director general de Política Energètica i Mines, Manuel García, i l’assessor d’Afers Internacionals i Unió Europea del Gabinet de la vicepresidenta, Borja Sastre.

UNA INVERSIÓ "CLAU", SEGONS EL DIRECTOR GENERAL DE FEDA, ALBERT MOLES

El consell de ministres espanyol va donar llum verda, a finals del mes de març de l’any passat, al pla de desenvolupament de la xarxa de transport d’energia elèctrica a l’horitzó 2026, que inclou la construcció d’una nova interconnexió entre Espanya i Andorra per un valor de 14,5 milions d’euros. La financiació d’aquesta infraestructura, que podria estar acabada l’any 2024, segons les previsions inicials que es van fer, encara no és clara, però se suposa que ha de comptar amb una aportació des d’Andorra pels beneficis que li comportarà. A la importància d’aquesta nova interconnexió elèctrica internacional s’ha referit, en repetides ocasions, el director general de FEDA, Albert Moles, que, a finals del mes passat, recordava que “no és una qüestió ni d’un dia, ni d’un mes ni d’un any per a FEDA. Tenim marge, però també hem de ser conscients que d’aquí a deu anys no en tindrem”. Pel que fa al finançament de la interconnexió, el màxim responsable de la parapública afirmava: “Jo crec que és una inversió clau per al país que, la pagui qui la pagui, s’ha de fer”.

tracking